Ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί σχετικά με την έξαρση της πανδημίας και τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται στη χώρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα. Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το να περιμένουμε τη φυσική ανοσία έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Όπως είπε, η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με τη χαλάρωση μέτρων στην κοινότητα, τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών και τη μετάλλαξη Δέλτα, να κάνουν τον ιό πιο επιθετικό. Ο κ. Καπραβέλος προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα και σημείωσε ότι σήμερα βιώνουμε την ηρεμία που προηγείται της καταιγίδας, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

«Είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο» είπε, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα. Σε αντίθεση περίπτωση, προέβλεψε ότι θα φτάσουμε τα 15.000 – 20.000 κρούσματα και το σύστημα υγείας θα δεχτεί μεγάλη πίεση.

Υπενθύμισε ότι στο δεύτερο κύμα, δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι τα χρόνια υποβάθμισης και υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας δε διορθώνονται σε μερικούς μήνες, ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη και ότι τώρα δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το σύστημα, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο «θείο δώρο» που σώζει ζωές.

«Δεν χρειάζεται να μας ‘προειδοποιήσει’ άλλο ο ιός, τον μάθαμε» είπε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό.

«Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα, δεν πρέπει να αφήσουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος της διασποράς και της μετάλλαξης του ιού. «Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους».

Ο ίδιος, τάχθηκε υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από τα 12 έτη. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν. Επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και μπορεί να προξενήσει σοβαρή βλάβη και απώλεια ζωής στους συμπολίτες του.

«Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής», κατέληξε.