Θανάσης Καμπαγιάννης: «Μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία» μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διαπιστώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία του κοροναϊού για να παραβιάσουν το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία. Στην έκθεση συγκαταλέγονται δεκάδες παραδείγματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, παράνομης βίας, έμφυλης και ρατσιστικής βίας.

Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνει λόγο για μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία και σημειώνει πως δεν είναι ώρα να αποστρέψουμε το βλέμμα ή να «πυροβολήσουμε τον αγγελιοφόρο», όπως ίσως θα επιχειρήσουν κάποιοι. Αντιθέτως όπως υποστηρίζει «η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί μια ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυθαιρεσιών που ζήσαμε την τελευταία χρονιά και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριπτε μέσω του Υπουργού της κυρίου Χρυσοχοϊδη ως καταγγελίες κάποιων «φωνακλάδων επώνυμων».

Η τοποθέτηση του κ. Καμπαγιάννη

«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία. Γνωρίζω ότι κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν νιώθει ευχάριστα όταν η χώρα του συγκαταλέγεται στη χορεία αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων που καταπατούν δικαιώματα και ελευθερίες, από μια εξέχουσα οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να αποστρέψουμε το βλέμμα ή να «πυροβολήσουμε τον αγγελιοφόρο», όπως ίσως θα επιχειρήσουν κάποιοι.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί μια ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυθαιρεσιών που ζήσαμε την τελευταία χρονιά και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριπτε μέσω του Υπουργού της κυρίου Χρυσοχοϊδη ως καταγγελίες κάποιων «φωνακλάδων επώνυμων».

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακρούσει πρύμνη και να σταματήσει τη διεθνή δυσφήμηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν, δίπλα στις εικόνες της διάλυσης ειρηνικών συγκεντρώσεων, των συλλήψεων δικηγόρων την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, της εργαλειοποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας, της συστηματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, των βασανιστηρίων μέσα στη ΓΑΔΑ, βάλει κανείς τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τους συνεχείς θανάτους νέων ανθρώπων στα στρατόπεδα προσφύγων και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η εικόνα είναι εξαιρετικά γκρίζα, αν όχι μαύρη: ο κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται σήμερα από μια δικτατορική εκτροπή, αλλά από την μετατροπή της σε μια κενή περιεχομένου, καχεκτική «δημοκρατία».

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι χρέος των δημοκρατικών πολιτών να την σταματήσουν. Οι δικηγόροι και οι νομικοί έχουμε ιδιαίτερο καθήκον στα πλαίσια του λειτουργήματός μας. Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η καμπάνα χτυπάει για όλους μας».
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, τ. σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης η Διεθνής Αμνηστία ζητά:

 • Να μην ισχύει η καθολική απαγόρευση στις δημόσιες συναθροίσεις.
 • Να τροποποιηθεί ο Νόμος 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και το Προεδρικό Διάταγμα 73/2020 και να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταργώντας το υποχρεωτικό καθεστώς γνωστοποίησης των αρχών.
 • Να διασφαλιστεί στη νομοθεσία και στην πρακτική ότι όλοι οι ένστολοι θα φέρουν διαρκώς μια εύκολα αναγνωρίσιμη μορφή προσωπικών διακριτικών.
 • Να αποφεύγεται η καταγραφή των συμμετεχόντων/ουσών σε συναθροίσεις. Οι όποιες καταγραφές να μη φυλάσσονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναγκαίο.

Λογοδοσία της Αστυνομίας

 • Να διασφαλιστεί η άμεση, αμερόληπτη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα όλων των ισχυρισμών περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου που τεκμηριώνονται στην έκθεση της οργάνωσης.
 • Κρατικοί υπάλληλοι για τους οποίους υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για διάπραξη ή εμπλοκή σε βασανιστήρια ή πράξεις κακομεταχείρισης, να τίθενται σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια των ερευνών και, όπου απαιτείται, να διώκονται.

Αστυνόμευση των συναθροίσεων

 • Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη και αναλογική για την επίτευξη θεμιτού σκοπού, ακόμα και σε καιρούς έκτακτης ανάγκης. Να μην καταφεύγουν σε βία, απλώς επειδή μια συνάθροιση θεωρείται παράνομη.
 • Μέσα που πλήττουν αδιακρίτως και έχουν αυξημένη δυνατότητα να βλάψουν (π.χ. δακρυγόνα, κανόνια νερού), να χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις περισσότερο γενικευμένης βίας για τον σκοπό της διάλυσης πλήθους και μόνο όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν αποτύχει να περιορίσουν τη βία. Να μη χρησιμοποιούνται, όταν άτομα βρίσκονται σε κλειστό χώρο ή όταν δρόμοι ή άλλες οδοί διαφυγής είναι αποκλεισμένες.

Αυτοσυγκράτηση ως προς τη χρήση δακρυγόνων και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

 • Να απαγορευτεί η απευθείας εκτόξευση οποιουδήποτε βλήματος ή χειροβομβίδας εναντίον ενός ατόμου.
 • Να απαγορευτεί η χρήση χειροκίνητων συσκευών ψεκασμού εναντίον ατόμων που είναι εντελώς ειρηνικά ή αντιστέκονται μόνο παθητικά σε μια διαταγή.
 • Εκπαίδευση των αστυνομικών, αυστηρά βασιζόμενη στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Να διασφαλιστεί η προστασία όλων όσοι καταγράφουν και αναφέρουν παραβιάσεις και κακοποιήσεις άλλων στο πλαίσιο ειρηνικών συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον Τύπο, δικηγόρων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να σταλεί αυστηρό μήνυμα στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ότι η παράνομη χρήση βίας στους παραπάνω δεν θα γίνεται ανεκτή.

Πρόστιμα

 • Να ακυρωθούν τα πρόστιμα εναντίον διαδηλωτών, δικηγόρων και υπερασπιστ(ρι)ών δικαιωμάτων των γυναικών και των άλλων ατόμων που συνελήφθησαν αυθαίρετα πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020.

Για τα άτομα υπό κράτηση

 • Κατά την πανδημία, να αποφεύγεται, όσο είναι δυνατόν, να τίθεται οποιοδήποτε άτομο υπό αστυνομική κράτηση, ακόμα και κατά τις ποινικές διερευνήσεις.