Προσφυγικό – ΜέΡΑ25: Απαιτούμε να σταματήσουν οι παράνομες επαπροωθήσεις σε Αιγαίο και Έβρο

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί για επαναπροωθήσεις προσφύγων διατυπώνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Απάνθρωπη πρακτική

Τονίζει, ότι «φαίνεται πλέον πως η παράνομη και απάνθρωπη πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο του ασύλου, έχει καταστεί «επίσημη» πολιτική της χώρας μας και της ΕΕ και συντελείται καθημερινά από το ελληνικό λιμενικό με την σύμπραξη της ευρωπαϊκής Frontex».

«Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» τιτλοφορείται έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, «που καταγράφει στοιχεία για 21 παράνομες επαναπροωθήσεις με θύματα περίπου 1.000 πρόσφυγες την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 στα ελληνικά σύνορα, ενώ γίνεται λόγος για χρήση βίας, αυθαίρετες κρατήσεις, κακομεταχείριση, ακόμα και βασανιστήρια».

Να πάψει να παίζει το ρόλο της ασπίδας

Το ΜέΡΑ 25 «απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο και να πάψει να παίζει τον ρόλο της ασπίδας της απανθρωπιάς σε βάρος κατατρεγμένων πολιτών που έχουν κάθε δικαίωμα να αιτηθούν την χορήγηση ασύλου σε μια ασφαλή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Καταλήγοντας ο κ. Κριθαρίδης διερωτάται «ως πότε ο κ. Μηταράκης, ο κ. Μητσοτάκης και η ευρωπαϊκή ηγεσία θα κυλιούνται σε αυτόν τον ακροδεξιό βούρκο των Όρμπαν-Σαλβίνι-Κουρτς-Λεπέν κ.α.;».