Κοροναϊός: Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη – Τι αναφέρουν οι FT

Το δημοσίευμα των FT μιλάει για τους κινδύνους νέου κύματος στην Ευρώπη εξαιτίας της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα που έχει ήδη προκαλέσει πρόβλημα στη Βρετανία, έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία, και έχει μεταδοθεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα (γνωστό και ως ινδικό) ανησυχεί τους επιστήμονες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα μελέτες, όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν.

Στο εκτενές ρεπορτάζ τους οι FT, μιλάνε με σαφήνεια για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας.

Κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Ευρώπη

Παραθέτοντας δεδομένα του συστήματος «παρακολούθησης» και ανάλυσης της πορείας του ιού που χρησιμοποιεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι παρότι η συγκεκριμένη παραλλαγή (γνωστή και ως «ινδική»), προς το παρόν αποτελεί απλά μέρος του συνολικό πανδημικού «κάδρου» στη Γηραιά Ήπειρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος: συνιστά πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στην Ιταλία.

Όπως τονίζεται, η μικρή, αλλά διαρκώς αυξανόμενη καμπύλη των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό για ενδεχόμενο «φρένο» στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο δίμηνο η Ευρώπη, που έχει κατορθώσει να φέρει τους δείκτες νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.

«Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην «Δέλτα» να πάρει το πάνω χέρι», ήταν, μάλιστα η χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.

Νέοι περιορισμοί στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπου κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας.

Κάτι που οδήγησε σε επιβολή επιπλέον περιορισμών, καθώς απαγορεύτηκαν οι «μη ουσιώδεις» μετακινήσεις από και προς την πόλη.

Η προσοχή είναι στραμμένη στη Βρετανία

Η προσοχή των επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, είναι, ωστόσο, στραμμένη κυρίως στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την «Δέλτα» να αφορά το 98% των νέων περιστατικών, αναφέρουν οι FT.

Μάλιστα, μετά την παρουσίαση επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης, που καταδείκνυαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 2,2 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα», το Λονδίνο προχώρησε σε αναστολή ενός μήνα της ολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Οι αποφάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποτελούν κάτι σαν εργαστήριο (σ.σ. για εξαγωγή συμπερασμάτων) για εμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει στο βρετανικό μέσο ο Μπρουνό Λινά, ιολόγος από την πόλη της Λυών και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το αν οι εξάρσεις της «Δέλτα» θα οδηγήσουν σε ευρύτερη επιδείνωση στην Ευρώπη θα κριθεί από δύο παράγοντες: από το πόσοι πολίτες θα φτάσουν στον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και από τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο άρσης των μέτρων σε κοινωνική ζωή και εργασιακό περιβάλλον.

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Οι έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποτελεσματική απέναντι στη «Δέλτα», συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οι δύο δόσεις αυξάνουν, μάλιστα, την προστασία από συμπτωματική νόσο από την εν λόγω μετάλλαξη, από το 33% στο 81%. Ωστόσο, ενώ στη Βρετανία περίπου 46% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται σαφώς χαμηλότερα, μεταξύ 20% και 30%.

«Αν κρατήσουμε έναν καλό ρυθμό στους εμβολιασμούς και κάποια μέτρα προστασίας, όπως τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε ακόμη να καταστείλουμε την κυκλοφορία του ιού μέσα στο καλοκαιρί», συμπληρώνει ο Γάλλος ιολόγος.

«Η «Δέλτα» θα εκτοπίσει τις υπόλοιπες παραλλαγές, θα πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγηθούμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα», προσθέτει.