Οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης στα δίκτυα 2G περιέχουν ένα ύποπτο κενό ασφάλειας που θα επέτρεπε σε ωτακουστές να παρακολουθούν τους χρήστες κινητών, προειδοποιούν ευρωπαίοι ερευνητές κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κερκόπορτα την οποία φύτεψαν οι διωκτικές αρχές.

Αν και τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν σήμερα δίκτυα τέταρτης γενιάς, ή ακόμα και 5G, το 2G, γνωστό και ως GPRS χρησιμοποιείται ακόμα ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση ελλιπούς κάλυψης σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο κρυπτογραφίας, και είναι διαθέσιμη εδώ, το κενό ασφάλειας αφορά τον αλγόριθμο GEA-1 που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση δεδομένων στο GPRS –όχι όμως για την κρυπτογράφηση των κλήσεων φωνής.

Το πρόβλημα που εντοπίζει η μελέτη περιορίζει την ισχύ της κρυπτογράφησης από τα 64 στα 40 bit.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι το κενό ασφάλειας είναι απίθανο να προέκυψε κατά λάθος. Αντίθετα, δείχνει να εισήχθη εσκεμμένα προκειμένου να παράσχει στις διωκτικές αρχές τη δυνατότητα υποκλοπής αλλά και να συμμορφώνεται με τους νομικούς περιορισμούς στην εξαγωγή ισχυρών εργαλείων κρυπτογράφησης.

«Σύμφωνα με την πειραματική ανάλυσή μας, το να προέκυψαν από τύχη αυτές οι ιδιότητες του κλειδιού είναι περίπου το ίδιο απίθανο με το να πετύχεις έξι σωστούς αριθμούς στο γερμανικό λαχείο δύο φορές συνεχόμενα» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο Κριστόφ Μπέιρλε του Πανεπιστημίου του Ρουρ – Μπόχους στη Γερμανία, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές στη Γαλλία και τη Νορβηγίας.

Ο αλγόριθμος GEA-1 επρόκειτο να καταργηθεί στα κινητά την περασμένη δεκαετία, ωστόσο η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η λειτουργία συνεχίζει να υπάρχει στις σημερινές συσκευές Android και iOS.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι έχουν ενημερώσει για το θέμα τους κατασκευαστές κινητών και τους οργανισμούς που διαμορφώνουν τα στάνταρτ των δικτύων κινητής.