Γιατί η Apple κάνει σημαία την προστασία της ιδιωτικότητας

Η Apple προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό της σύστημα iOS για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες των iPhone και άλλων συσκευών της εταιρείας θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικότητα όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο ή όταν επικοινωνούν με κάθε άλλο δυνατό τρόπο με τις επαφές τους. Οι περισσότερες από τις νέες αλλαγές αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων με την απόκρυψη των «ιχνών» στο διαδίκτυο και την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων.

Η προστασία δεδομένων θα αποτρέπει επίσης τρίτες εταιρείες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποκτούν στοιχεία για τις συνήθεις των χρηστών της Apple για διαφημιστικούς σκοπούς, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό με άλλους κολοσσούς όπως το Facebook. Εταιρείες όπως αυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ βασίζονται στη συγκέντρωση δεδομένων χρηστών για να τους στέλνουν στη συνέχεια διαφημίσεις. Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα εφαρμοστούν όλες οι νέες αυτές λειτουργίες στην Κίνα όπου οι αρχές ασκούν αυστηρό έλεγχο στις τεχνολογικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση η νέα προσπάθεια της Apple και του επικεφαλή της Τιμ Κουκ αποτελεί μια εντελώς νέα προσέγγιση της εταιρείας στην ιδιωτικότητα. Πλέον η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι μόνο θέμα μάρκετινγκ αλλά αποτελεί σημαντική τεχνολογική και επιχειρηματική πρωτοβουλία που κάνει τα προϊόντα της εταιρείας να διαφοροποιούνται από εκείνα που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Android της Google και Windows της Microsoft, , όπως σημειώνει το CNBC σε ανάλυσή του.

Bασικά σημεία αυξημένης προστασίας στην ιδιωτικότητα

Τα βασικά σημεία της αυξημένης προστασίας της ιδιωτικότητας από την Apple σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία είναι τα εξής:

-Το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 15 θα περιλαμβάνει τη λεγόμενη έκθεση ιδιωτικότητας που θα ειδοποιεί το χρήστη όταν μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες της συσκευής όπως οι φωτογραφίες, η λίστα επαφών και το μικρόφωνο.

-Η εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Mail θα προστατεύει περισσότερο την ταυτότητα των χρηστών από εκείνους που τους στέλνουν τέτοια μηνύματα και θα μπλοκάρει τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα άλλες εταιρείες που συλλέγουν στοιχεία να μπορούν να βλέπουν εάν ένας χρήστης ανοίγει και διαβάζει ένα email.

-Οι χρήστες θα μπορούν να σκανάρουν ταυτότητες και άλλα έγγραφα που ανήκουν σε αμερικανικές πολιτείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα στοιχεία θα κρυπτογραφούνται σε ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη μαζί με άλλα πολύ ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Η Apple συνεργάζεται με το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για να γίνονται αποδεκτές οι ψηφιακές αυτές ταυτότητες στα αεροδρόμια. Σε πολλές περιπτώσεις τα δεδομένα αυτά των χρηστών δεν θα μπορεί να τα δει ούτε η ίδια η Apple.

-Υιοθετεί νέα υπηρεσία που κρύβει το ιστορικό των χρηστών στο διαδίκτυο από τους παρόχους ίντερνετ, κατά τα πρότυπα των εικονικών δικτύων VPN χωρίς όμως να είναι ακριβώς υπηρεσίες VPN. Πρόκειται για νέες δυνατότητες της υπηρεσίας επί πληρωμή iCloud, της iCloud+ η οποία θα κρύβει τις μοναδικές διευθύνσεις ΙΡ χωρίς πάντως να αποτελεί κανονικό εικονικό δίκτυο VPN. Αντίθετα η Apple θα διοχετεύει την κίνηση του διαδικτύου μέσω δικών της διακομιστών για να χάνονται οι πληροφορίες εντοπισμού του χρήστη.

-Απόκρυψη πραγματικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η νέα υπηρεσία iCloud η οποία θα μπορεί να κρύβει και την πραγματική διεύθυνση email των χρηστών. Οι συνδρομητές της θα μπορούν να δημιουργούν προσωρινές και ανώνυμες τέτοιες διαυθύνσεις μέσω της εφαρμογής Mail.

-Αναβαθμίζει την εφαρμογή βιντεοκλήσεων FaceTime ώστε να συμμετέχουν σε αυτές πολλοί χρήστες, μπαίνοντας στα χωράφια προγραμμάτων όπως τα Zoom της Zoom Video Communications και το Teams της Microsoft.

-Υιοθετεί τα λεγόμενα γεγονότα μέσω σε εφαρμογές όπου εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, για παράδειγμα, θα μπορούν να φιλοξενούν σε εφαρμογές τους ζωντανά τουρνουά και να τα πωλούν μέσω του App Store.