Γώγος: Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό – Τι είπε για μάσκες και 4ο κύμα

Την ανάγκη οι άνω των 65 να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόνισε ο  καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι το θέμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα.

«Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να  εμβολιαστούμε», είπε στον Σκάι, και συμπλήρωσε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες.

«Είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας»

Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσία μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας», ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, σημείωσε.

Για τον εμβολιασμό εφήβων

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, ο καθηγητής, ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer, παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ικανοποιητική ασφάλεια.

Για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα, αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».