ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου 16πλάσια από το επιτρεπόμενο όριο

Την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση αρκετών αδήλωτων ιρανικών εγκαταστάσεων, εκφράζει  ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, στη Βιέννη.

«Ο γενικός διευθυντής (Ραφαέλ Γκρόσι) ανησυχεί για το γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς υπηρεσίας δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», γράφει.

Αυτές οι συναντήσεις, που άρχισαν τον Απρίλιο, έχουν σκοπό να διασαφηνίσουν την πιθανή παρουσία πυρηνικών υλικών σε διάφορες τοποθεσίες.

Παράλληλα, το Ιράν μετρά στο εξής ποσότητα χαμηλού εμπλουτισμένου ουρανίου σχεδόν 16 φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο βάσει της συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις πυρηνικές της υποχρεώσεις από το 2019, ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία αυτή, που αποσκοπεί να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ