Η Κίνα αντεπιτίθεται

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας εκδηλώσεις αναφοράς στις τουρκικές θηριωδίες κατά των Ποντίων. Για χρόνια όμως πραγματοποιείται μια πραγματική εκκαθάριση ανθρώπων που προσεγγίζει την έννοια αληθινής γενοκτονίας. Αυτό γίνεται στην επαρχία Σιντσιάνγκ της Κίνας και ο υπό εκκαθάριση πληθυσμός είναι οι μουσουλμάνοι, τουρκόφωνοι, Ουιγούροι. Για τους ανθρώπους αυτούς ελάχιστα είναι γνωστά και η Κίνα, κάτω από την τεράστια οικoνoμική αλλά και γεωπολιτική ισχύ που έχει αποκτήσει, προσπαθεί να θολώνει τα νερά και να συγκαλύπτει οτιδήποτε έχει σχέση με τις τύχες τους.

Η Σιντσιάνγκ αποτελεί την Αγρια Δύση της μεγάλης σινικής υπερδύναμης και βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα δυτικά του μεγάλου Τείχους που καθορίζει και χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος των βόρειων εδαφών της (για τη Σιντσιάνγκ, βλ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, «Στην καρδιά του Ισλάμ», Τερζοbooks, 1998). Κάθεται πάνω στη γιγαντιαία έρημο Τακλαμακάν («Αυτός που Μπαίνει δεν Ξαναβγαίνει») και στα δυτικά της, μέχρι τα όρια του Σινικού Τείχους, απλώνονται οι έρημοι Γκόμπι και Λοπ Νορ. Η επαρχία είναι αραιοκατοικημένη, δεν είχε ποτέ πάνω απο 15 εκατ. κατοίκους, με μεγαλύτερες πόλεις την πρωτεύουσα Ουρούμτσι, δίπλα σχεδόν στη Μογγολία και με άγριο αιματηρό παρελθόν, και το ιστορικό Κασγκάρ. Που βρίσκεται περίπου 300 χλμ. δυτικά των συνόρων με το Κιργκιστάν και προς Βορρά, αρκετά μακρύτερα, εκτείνεται το Καζακστάν.

Η ιστορία της επαρχίας είναι βουτηγμένη στο αίμα και στις αναστατώσεις. Τελευταία όμως ανακαλύφθηκαν σοβαρά κοιτάσματα πετρελαίου. Απαραίτητα για την Κίνα και ευρισκόμενα κάτω από τη δυσπρόσιτη έρημο Τακλαμακάν. Η κυβέρνηση του Πεκίνου εχει αρχίσει μια εκτεταμένη εκστρατεία αντικατάστασης πληθυσμών, αντικαθιστώντας τους τουρκόφωνους Ουιγούρους με κινέζους Χαν ή και με μουσουλμάνους Χούι. Την ίδια στιγμή που στο Πεκίνο ξεσπούσαν αποσπασματικές ταραχές Ουιγούρων που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία ή την αυτονομία τους, το καθεστώς ξεκινούσε άγριες διώξεις στη Σιντσιάνγκ κατά του γηγενούς πληθυσμού. Κάποια εκατ. έχουν ήδη μετακινηθεί βίαια προς άλλες περιοχές, ενώ πολλοί έχουν μεταφερθεί σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» με πρόσχημα πως η πίστη στο Ισλάμ αποτελεί ενα είδος ψυχικής διαταραχής.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως η Κίνα στη θεαματική της πορεία για ανάπτυξη και παγκόσμια πρωτοκαθεδρία θέλει να εξασφαλίσει την εσωτερική της ομοιογένεια. Και δεν διστάζει να εκκαθαρίσει τους Ουιγούρους προκειμένου να προχωρήσει στον ευρύτερο στόχο της. Σύμφωνα με ένα καινούργιο αποκαλυπτικό βιβλίο του Michael Pillsbury («The Hundred Year Marathon», 2021), στόχος της Κίνας είναι να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να φτάσει στην πρώτη θέση τής πλέον κυρίαρχης δύναμης στον κόσμο μέχρι το 2049, που θα είναι η 100ή επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας. Με αναφορά σε ντοκουμέντα, ομιλίες και βιβλία, πολλά αμετάφραστα σε άλλες γλώσσες, ο συγγραφέας εντοπίζει τη βαθιά στρατηγική των χειρισμών της κινεζικής ηγεσίας και καταλήγει πώς αυτή εφαρμόζεται σήμερα.

Η Κίνα λοιπόν με εντυπωσιακούς χειρισμούς σε ζητήματα γεωπολιτικών επιλογών, οικονομικών επιτυχιών, ακόμα και με αδυσώπητες εθνικές εκκαθαρίσεις, ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση ενός δεδομένου εθνικού στόχου. Να γίνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Η αντεπίθεση της Κίνας για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη!