Κατατέθηκε η τροπολογία – Οι καταδικασθέντες της Χ.Α. δεν μπορούν να ψηφίζουν και να είναι αρχηγοί κομμάτων

Στέρηση του εκλέγειν, αλλά όχι και του εκλέγεσθαι για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, παράλληλα, δεν θα μπορούν να έχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε πριν λίγες ώρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, φραγμό στη συμμετοχή καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις σε επιτελικές θέσεις κομματικών σχηματισμών, καθώς και στο δικαίωμα του εκλέγειν, βάζει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Στην τροπολογία δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά, αλλά είναι σαφές ότι αφορά τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής.

  • Όλη η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους, άρα τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, σε όσους καταδικάζονται αμετάκλητα σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, εσχάτη προδοσία, βία κατά εκλογέων, προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας κ.λπ.) και σε αδικήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Όσοι εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε κόμματα ως πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, μέλη διοικούσας επιτροπής και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Πριν την τελεσιδικία της υπόθεσης δεν στερούνται του εκλέγεσθαι

Δεν προβλέπεται, πάντως, στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε όσους κατεβαίνουν ως απλοί υποψήφιοι βουλευτές σε άλλα κόμματα. Και αυτό, διότι το άρθρο 51 του Συντάγματος περιορίζει το εκλογικό δικαίωμα όταν υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη, κάτι που δεν ισχύει τουλάχιστον προς το παρόν για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε επιτελική θέση κόμματος, ισχύει για όσο διαρκεί η επιβληθείσα ποινή.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης κομμάτων (εκτός από τις τακτικές εισφορές μελών) με πρόσωπα σε επιτελική θέση οριστικά καταδικασθέντα, καθώς και της ραδιοτηλεοπτικής και υπαίθριας προβολής των κομμάτων αυτών κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Κασιδιάρης – Λαγός δεν θα είναι πρόεδροι στα κόμματά τους

Σημειώνεται ότι τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης, όσο και ο Γιάννης Λαγός, έχουν ιδρύσει δικά τους ακροδεξιά φασιστικά κόμματα μετά τη διάλυση ουσιαστικά της Χρυσής Αυγής, όταν έμεινε εκτός Βουλής το 2019.

Μάλιστα, στο κόμμα του Λαγού συμμετείχαν και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γιάννης Λαγός είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής και, μάλιστα, απαιτεί να φεύγει από τις φυλακές Δομοκού και να πηγαίνει στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, για να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου – αίτημα που θα εξεταστεί κάποια στιγμή από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Μπορεί, πάντως, να παρακολουθεί μέσω πλατφόρμας τις εργασίες στις Βρυξέλλες από υπολογιστές που διαθέτει η φυλακή.

Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει πολλές φορές κάνει χρήση του δικαιώματός του να τηλεφωνεί όπου θέλει και να στέλνει μηνύματα στους οπαδούς του. Πρόσφατα, σε συγκέντρωση των «Ελλήνων για την Πατρίδα» μίλησε ζωντανά στους συγκεντρωμένους.