Βενιζέλος: Η Τουρκία έχει στρατηγική υπομονή – Τι είπε για την ακροδεξιά στην Ευρώπη

«Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία τώρα ζει μεγάλα προβλήματα, γιατί το φιλελεύθερο στοιχείο της, αμφισβητείται. Γίνεται μια liberal δημοκρατία, καθώς έχουμε φαινόμενα παραβίασης του Κράτους Δικαίου από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και ενδεχομένως η Μάλτα, η Σλοβακία και άλλες», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην υπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Επομένως έχουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και επειδή πάντα υπάρχουν η ακροδεξιά και ο εθνολαϊκισμός, στη Γαλλία ξανά έχουμε το πρόβλημα με τη Λεπέν, όπως έγινε και πριν 5 χρόνια με την εκλογή Μακρόν – πάντα η ευρωπαϊκή Δημοκρατία φοβάται τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα.

«Μη τυχόν και μια κρίσιμη χώρα κάνει μια επιλογή που δεν είναι φιλελεύθερη, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή και δημιουργήσει αμφισβητήσεις που αφορούν και την Δημοκρατία ως κεκτημένο, αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η ertnews και ανέφερε το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τη διανομή των σχετικών κονδυλίων, η οποία έχει συνδεθεί με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

Η επιλογή της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα σε όλες τις δύσκολες στιγμές έκανε μια δυτική επιλογή «και ας μην το έλεγε δυνατά». Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα μας που πιστεύουν ότι τα εμβόλια από χώρες μη ευρωπαϊκές, μη δυτικές, με καθεστώτα μη δημοκρατικά, όπως της Κίνας και της Ρωσίας, είναι καλύτερα από τα δυτικά.

«Κάτι αντίστοιχο είδαμε και το 2015, όταν υπήρχε η πίστη στην τότε κυβέρνηση ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορούσαν να λυθούν με δάνεια από τη Ρωσία και την Κίνα», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει μια στρατηγική υπομονή»

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για το πώς θα συμπεριφερθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει να μεταφέρουμε στο επίπεδο των εντυπώσεων και της ρητορείας την εθνική στρατηγική, η οποία θέλει ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία, «παρά τις ρητορικές εκρήξεις Ερντογάν και τη ροπή του στα αφηγήματα που φαντασιώνονται την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει κατά βάθος μια στρατηγική υπομονή. Λέει κάποια πράγματα, τα ξαναλέει και περιμένει χρόνια και σχεδιάζει».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό, καθώς η γειτονική χώρα υποστηρίζει ότι «πέθανε η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πρέπει να πάμε σε λύση 2 κρατών. Νέες έννοιες, αποκρούσθηκαν αλλά ειπώθηκαν ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη, έχει μια σημειολογική σημασία, αλλά έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. «Προστατεύουμε τη μειονότητα της Θράκης, να είναι ασφαλής και ευτυχής, να αναπτύσσεται και να νοιώθει την Ελλάδα ως πατρίδα της, όχι επειδή το επιβάλλει μια διεθνής συνθήκη, αλλά επειδή το επιβάλλουν το Σύνταγμα και ο ευρωπαϊκός πολιτικός μας πολιτισμός», τόνισε χαρακτηριστικά.