Άνγκελα Μέρκελ: Δεν ενημέρωσε επαρκώς τη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα το 2015 – Τι αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κλήθηκε να αποφασίσει για το πόσο καλά ενημερωμένη ήταν η βουλή της χώρας για την διαπραγματευτική γραμμή του Βερολίνου την περίοδο του 2015, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης. Η απόφαση έρχεται μετά από σχετική προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι με δεδομένη την εξαιρετική σημασία και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, «ήταν επιβεβλημένη μία ιδιαίτερα εντατική συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Βουλής» στις αποφάσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του γερμανικού συντάγματος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σε θέματα ΕΕ «να ενημερώνει σφαιρικά και το νωρίτερά δυνατόν» την Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (νομοθετικό όργανο εκπροσώπησης των 16 κρατιδίων).

Αυτό δεν συνέβη στο κρίσιμο διάστημα τον Ιούλιο του 2015 κατά τη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ για την Ελλάδα, έκριναν οι συνταγματικοί δικαστές.

Η απόφαση αναφέρεται στις συνεδριάσεις και αποφάσεις πρώτα του Γιούρογκρουπ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια τους ηγέτες της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας και τη σύναψη του τρίτου μνημονίου.