Ισραήλ: Ισχυρή απάντηση αν η Χαμάς παραβιάσει την εκεχειρία

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσαν τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ δεν έλειψαν και οι «προειδοποιήσεις» προς την Παλαιστίνη.

“Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή”, τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν επανέλαβε “την πλήρη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παραδέχθηκε ότι μένει να γίνει “πολλή δουλειά” για “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη” μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων”.

“Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, τον σεβασμό και ένα είδος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Είδαμε πού οδηγούν οι άλλες επιλογές και αυτό θα πρέπει να μας ωθήσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί η ειρήνη”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών. Πλέον βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα της.

“Γνωρίζουμε ότι για να αποτρέψουμε μια επιστροφή στη βία πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον χώρο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσουμε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων και προκλήσεων”, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

“Και αυτό ξεκινά με την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την έναρξη της ανοικοδόμησης”, εξήγησε.

Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν, θα εργαστούν για να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για την προσπάθεια αυτή και θα κάνουν και οι ίδιες “μια σημαντική συνεισφορά”, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης”

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα και να επισκεφθεί το Κάιρο και το Αμάν.