Πελώνη για «κρατική αεροπειρατία»: Η ΕΕ να στείλει ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη

«Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την πράξη κρατικής αεροπειρατείας, που δεν έχει προηγούμενο. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Προφανώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» για το συμβάν με τη Λευκορωσία.

«Και επειδή είχαμε και μία πρόσφατη κρίση που αφορά στην εξωτερική πολιτική -τα όσα έγιναν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη τις προηγούμενες μέρες- δεν μπορεί η Ευρώπη να παραμένει διχασμένη όπως έγινε σε εκείνη την περίπτωση. Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο αγγίζει θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, στα τακτικά θέματα της Συνόδου Κορυφής είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο όπως σημείωσε έχει κλείσει από τις προηγούμενες μέρες σε πρακτικό επίπεδο και προχωρά σε τεχνικό επίπεδο. Θύμισε ότι είναι μία πρόταση την οποία είχε καταθέσει πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στην Ε.Ε. «Παίρνει πλέον σάρκα και οστά, το νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Προχωρούν οι τεχνικές ομάδες, για τη διαλειτουργικότητα αυτών των πιστοποιητικών ανά την Ευρώπη. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο» υπογράμμισε.

Η ίδια σημείωσε, επίσης, πως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κενό ασφαλείας στο gov.gr.  «Θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται συνέχεια σε συνεργασία με την  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με όλες τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες. Τηρεί πάντα όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφαλείας, με στόχο προφανώς τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων» τόνισε.