Χριστόφορος Κολόμβος: Ήταν Ιταλός, Ισπανός ή Πορτογάλος; Μελέτη DNA θα δώσει την οριστική απάντηση

Οριστική λύση στη διχογνωμία για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, του θαλασσοπόρου ο οποίος ανακάλυψε την Αμερική το 1492, σκοπεύουν να δώσουν Ισπανοί επιστήμονες.

Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451 και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα φιλοξένησε μια συνάντηση υποστηρικτών εναλλακτικών θεωριών για τη γενέτειρα του Κολόμβου, που περιλαμβάνουν τη Βαλένθια της Ισπανίας, τη Γαλικία, τη Μαγιόρκα, την Εσπινόζα δε Χενάρες, την περιοχή Αλεντέχο της Πορτογαλίας και κάποιες άλλες τοποθεσίες.

«Ελπίζω με την έρευνα αυτή να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που ενώνει όλους μας ότι ο Κολόμβος ήταν ένας Ισπανός ευγενής και όχι Γενοβέζος θαλασσοπόρος», είπε ο ερασιτέχνης ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Αλφόνσο Σανζ, που επιμένει ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στην Εσπινόζα δε Χενάρες της κεντρικής Ισπανίας.

«Από μέρους μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (για τις ιταλικές του ρίζες), αλλά μπορούμε να παράσχουμε αντικειμενικά στοιχεία που θα απαντήσουν σε μια σειρά από υφιστάμενες θεωρίες», είπε ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδα.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας DNA σε μικρά δείγματα των λειψάνων, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική και θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο. Τα πρώτα δείγματα συνελέγησαν το 2004 – 2005 και η ανάλυση DNA θα συνεχιστεί μετά από ένα διάλειμμα 16 ετών που αποφασίστηκε, ώστε να δοθεί χρόνος στη σχετική τεχνολογία να εξελιχθεί για να μη χαραμιστεί πολύτιμο υλικό από τα δείγματα σε αντάλλαγμα για πενιχρά αποτελέσματα. «Η ομάδα μας συμφώνησε σε μια ηθική προσέγγιση… να περιμένουμε μια τεχνολογική ανάπτυξη που έχει συμβεί πλέον», δήλωσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής, την οποία μοιράζονται σήμερα η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Πράγματι τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και επέστρεψαν στην Ισπανία -και συγκεκριμένα τη Σεβίλλη- το 1898.