Τι είναι το phantom ringing και πως μπορεί να σας επηρεάζει χωρίς να το γνωρίζετε;

Το σύνδρομο αυτό είναι η πεποίθηση ότι το τηλέφωνό σου χτυπάει (ενώ στην ουσία αυτό είναι απλώς μια ψευδαίσθηση του μυαλού σου) και το τσεκάρεις επανειλημμένα. Ονομάζεται επίσης ringxiety, έναν όρο που έχει συνθέσει ο ψυχολόγος David Laramie και συνδέεται με το σύνδρομο των ψευδών δονήσεων του κινητού,την λανθασμένη αίσθηση ότι το τηλέφωνό σου δονείται όταν βρίσκεται στην τσέπη σου.

Πόσο συνηθισμένο είναι;

Είναι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα της CBS, μία μελέτη που έγινε σε 290 Αμερικανούς φοιτητές, έδειξε ότι το 90% από αυτούς αισθανόταν μερικές φορές ότι το τηλέφωνό του χτυπούσε και το 40% δήλωσε πως τους συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Tι προκαλεί το σύνδρομο;

Σύμφωνα με τον The Independent, ο Dr. Robert Rosenberger στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας ανέφερε ότι το φαινόμενο προκαλείται από «διδακτικές σωματικές συνήθειες». Όπως λέει :«Μέσω της σωματικής συνήθειας, το τηλέφωνό γίνεται πραγματικά μέρος του εαυτού σας και εκπαιδεύεστε ώστε να αντιλαμβάνεστε τις δονήσεις του τηλεφώνου ως εισερχόμενη κλήση ή κείμενο», εξηγεί. «Έτσι, εξαιτίας αυτού του είδους των συνηθειών, γίνεται πολύ εύκολο να παραπλανηθούν και άλλες παρόμοιες αισθήσεις».