Eurovision: Τα πράγματα που μισούμε και οι στιγμές που λατρεύτηκαν

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ακόμα διοργανώνεται, ενώ άλλοι δηλώνουν πιστοί φαν της. Πολλοί λατρεύουν να την μισούν και άλλοι γνωρίζουν την παραμικρή λεπτομέρεια γύρω από τον τρόπο διοργάνωσής της.

Γιορτή του κιτς, φοκλόρ «πανηγυράκι» και λοιποί χαρακτηρισμοί είναι μόλις μερικά από τα σχόλια που έχει δεχτεί από τους επαΐοντες της μουσικής, βάζοντας τον διαγωνισμό ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο.

Το αντίπαλο δέος από την άλλη υποστηρίζει πως η Eurovion δημιουργεί τους δικούς της σταρ, ενώ έχει γράψει με χρυσά γράμματα το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της ποπ κουλτούρας.

Λίγο πριν από τον 66ο τελικό της, ρίχνουμε μια ματιά στον μακροβιότερο και πιο αμφιλεγόμενο μουσικό διαγωνισμό.

Τα βασικά

Ο διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση.

Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της δημόσιας της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον διεξήχθη για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου 1956  στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

Μουσική και πολιτική

Αν και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον προσελκύει κυρίως νέους καλλιτέχνες που στοχεύουν στη διάκριση και την αναγνώριση, πολλοί είναι οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες που έχουν δώσει το παρών, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, η Ολίβια Νιούτον-Τζον, η Σελίν Ντιόν, ο Κλιφ Ρίτσαρντ και οι Shadows.

Οι ΑΒΒΑ έγιναν διάσημοι, αφότου κέρδισαν τον διαγωνισμό το 1974.

Η πολιτική και η κατευθυνόμενη ψήφος δεν είναι άγνωστα πράγματα στο θεσμό. Το 2003 το τραγούδι της Μεγάλης Βρετανίας δεν πήρε ούτε ένα βαθμό, αντανακλώντας -σύμφωνα με τους ειδικούς- την αντίθεση των Ευρωπαίων στον πόλεμο του Ιράκ.

Παραδοσιακά, η Ελλάδα δεν δίνει ψήφο στην Τουρκία και τούμπαλιν, αν και η κατάσταση τείνει να ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση, Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν το μέγιστο των βαθμών, 12. Τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχουν αποκτήσει την συνήθεια να ψηφίζουν το ένα στο άλλο, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο θεσμό το 1974 (19ος Διαγωνισμός), με το τραγούδι των Κατσαρού/Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα, που κατέλαβε την 11η θέση. Από τότε έχει λάβει μέρος σε όλους τους διαγωνισμούς, εκτός των ετών 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000.

Το 2005 κατέλαβε την 1η θέση, με το τραγούδι «My Number One» των Δάντη/Γερμανού και ερμηνεύτρια την Έλενα Παπαρίζου.

Την επόμενη χρονιά, ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Αθήνα και τη χώρα μας, που κατέλαβε την 9η θέση, εκπροσώπησε για τρίτη φορά η Άννα Βίσση, η οποία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση το 1980.

Εμβληματικές στιγμές

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 ως και το 2019 (το 2020 αναβλήθηκε λόγω πανδημίας του κοροναϊού) και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.

Μέσα σε αυτά τα 65 χρόνια, 64 χώρες έχουν καταφέρει με τις συμμετοχές τους να εξασφαλίσουν την πρωτιά, ενώ πολλές ακόμα κι αν δεν στέφθηκαν νικήτριες, έχουν γράψει το δικό τους κεφάλαιο, στην ιστορία του θεσμού.

Βίκυ Λέανδρος – Apres Toi (Λουξεμβούργο 1972)

ABBA – Waterloo (Σουηδία 1974)

Dana International – Diva (1998 Ισραήλ)

 Μιχάλης Ρακιντζής – S.A.G.A.P.O (Ελλάδα 2002)

 Sertab Erener – Everyway That I Can ( Τουρκία 2003)

Ruslana – Wild Dances (Ουκρανία 2004)

Σάκης Ρουβάς – Shake it (2004 Ελλάδα)

 Έλενα Παπαρίζου – Μy Number One (Ελλάδα 2005)

Lordi – Hard Rock Hallelujah  (Φιλανδία 2006 )

Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ουκρανία 2007)

 Dima Bilan – Believe (Ρωσία 2008)

Καλομοίρα – Secret Combination (Ελλάδα 2008)

Alexander Rybak – Fairytale (Νορβηγία 2009)

Loreen – Euphoria (Σουηδία 2012)

Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix (Αυστρία 2014)

Måns Zelmerlöw – Heroes (Σουηδία 2015 )

Netta – Toy (Iσραήλ 2018)

Duncan Laurence – Arcade (Ολλανδία 2019)

*Bonus

Ελένη Φουρέιρα – Fuego (Κύπρος 2018)