Πυρκαγιά στην Κορινθία: «Έγλειψαν» το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη οι φλόγες – Πολλές διάσπαρτες εστίες

Στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, έξω από την περιοχή του Αλεποχωρίου, βρέθηκε η κάμερα του MEGA καταγράφοντας την κατάσταση με τη φωτιά.

Εχθές το μοναστήρι εκκενώθηκε, καθώς οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στο σημείο, με τον άνεμο να αλλάζει φορά τελευταία στιγμή και το μοναστήρι να σώζεται.

Στο σημείο, ακόμα και μέσα στον προαύλιο χώρο της μονής, υπάρχουν παρκαρισμένα πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να παρέμβουν αν χρειαστεί.

Οι άνεμοι έχουν αρχίσει να πνέουν και πάλι αρκετά ισχυροί, ενώ πυροσβέστης στο σημείο ανέφερε στο MEGA ότι «αν σταματήσει ο αέρας, θα πάμε καλά. Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά ευτυχώς εδώ πήγαμε καλά. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί και έχει παραμείνει μόνο ο εφημέριος».

Προς τα πού κινείται το πύρινο μέτωπο – Ενισχυμένες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο κινείται προς Μέγαρα, Χάνι, Δερβένι, Πευκενέα, Αιγειρούσες, και τον οικισμό Ντουράκο.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, και στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα και οχτώ αεροσκάφη.

Στο MEGA μίλησε και ο κ. Δημήτρης Μέξιας, οδηγός υδροφόρας, περιγράφοντας την κατάσταση.

«Μόλις κατέβηκα από το μέτωπο στη θέση Κοκκιναρέα είναι πολύ καλύτερη η μέρα από εχθές σίγουρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά. Κινδύνεψαν πολλές περιοχές. Ήταν τρομαχτικός ο αέρας, με μεγάλα μέτωπα. Υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και βοήθεια από παντού. Εχτές η φωτιά έφτασε στα δύο χιλιόμετρα από την πόλη των Μεγάρων. Κατεβαίνω να κάνω πλήρωση και θα ξανανέβω» περιέγραψε ο κ. Μέξιας.

Γ. Πατούλης: Το μέτωπο είναι μεγάλο – Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες

Στο MEGA μίλησε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

«Όλο το βράδυ οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ήταν μιας μεγάλης έντασης και έκτασης φωτιά. Μετά τις 4 οι άνεμοι έχουν κοπάσει σχετικά με τα 8 μποφόρ που ήταν μέχρι και εχτές το απόγευμα. Σημαντικό είναι ότι ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις νερού. Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και διάσπαρτο σε όλα τα Γεράνεια Όρη. Είναι δύσβατη η περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε από την Κορινθία από την καύση ξύλων που έκανε ένας πολίτης. Αλλά με την ένταση των ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε και έκαψε δασώδεις εκτάσεις» εξήγησε ο κ. Πατούλης.

«Ο φόβος εχτές το βράδυ ήταν να μη φτάσει η φωτιά στα Μέγαρα. Οι άνεμοι ήταν ανεξέλεγκτοι. Η φωτιά δεν είναι οριοθετημένη ακόμα. Έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα. Ευτυχώς οι διαδικασίες εκκένωσης έγιναν έγκαιρα και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Το προανακριτικό της πυροσβεστικής έχει εντοπίσει τον άνθρωπο που έβαλε τη φωτιά. Αλλά πρέπει να μείνει σε όλους μας ότι δεν γίνεται κάποιος να καίει ξερά ξύλα σε μια περίοδο που πνέουν τέτοιοι άνεμοι» πρόσθεσε ο ίδιος.