Εξελίξεις στα Βαλκάνια: Ξαφνικά οι ΗΠΑ κήρυξαν τον Μπερίσα «ανεπιθύμητο πρόσωπο»

Οι ΗΠΑ κήρυξαν ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, κίνηση που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, προμηνύει πιθανές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Διεφθαρμένες ενέργειες»

Η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη χθες Τετάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 7031(γ) που αφορά το τμήμα Επιχειρήσεων και Σχετικών Προγραμμάτων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το άρθρο δίνει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ την εξουσία να εφαρμόζει δια βίου απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Τwitter:

«Οι διεφθαρμένες ενέργειες του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, υπονόμευσαν τη Δημοκρατία στην Αλβανία. Δηλώνω δημόσια ότι ο Μπερίσα και τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειάς του δεν είναι ευπρόσδεκτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραμένουμε ενωμένοι ενάντια στη διαφθορά με τους εταίρους μας στην Αλβανία».

«Προς ίδιον όφελος»

Οπως μεταδίδει το hellasjournal.com, ο Αντονι Μπλίνκεν αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο Σαλί Μπερίσα «κυρίως κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός ενεπλάκη σε πράξεις διαφθοράς, όπως υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ισχύος προς ίδιον όφελος και πλουτισμού των πολιτικών εταίρων και των μελών της οικογένειάς του σε βάρος της εμπιστοσύνης των αλβανών πολιτών στους κυβερνητικούς θεσμούς και τους κρατικούς αξιωματούχους».

«Περαιτέρω», προσθέτει ο κ. Μπλίνκεν, «η προσωπική του ρητορική καταδεικνύει ότι θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολιτικούς του εταίρους σε βάρος των ανεξάρτητων ερευνών, των προσπαθειών πάταξης της διαφθοράς, και των μέτρων απόδοσης ευθυνών».

Και επισημαίνει: «Επαναβεβαιώνω την ανάγκη να υπάρξει απόδοση ευθυνών και διαφάνεια στους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας, τις κυβερνητικές διαδικασίες και τις πράξεις των κρατικών αξιωματούχων».

Και η οικογένειά του

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει πως μαζί με τον Μπερίσα κατονομάζεται ως ενεχόμενη στη διαφθορά και η σύζυγός του, Λίρι Μπερίσα, ο γιός του Σκελζέν Μπερίσα και η κόρη του Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι. Ολα αυτά τα άτομα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως με τη δημόσια αυτή καταγγελία κατά του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του «οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την σταθερή υποστήριξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν κλειδί για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Αλβανία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό των πολιτών της Αλβανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μέτρα σαν κι αυτό για να προωθήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τους διεφθαρμένους παράγοντες στην περιοχή αυτή και παγκοσμίως».