Διαδήλωση… εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ, κατά του Μπέζος και υπέρ της φορολογίας!

Μια διαφορετική και αναμφίβολα ασυνήθιστη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μια ομάδα εκατομμυριούχων Αμερικανών, με ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και περιουσία τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων, πορεύτηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, προκειμένου να ζητήσει την φορολόγηση των πλουσίων.

Τα μέλη της οργάνωσης «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», όπως χαρακτηρίζονται, έθεσαν μάλιστα στο στόχαστρό τους οικίες και άλλα ακίνητα που ανήκουν στο αφεντικό της Amazon και πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη – τον Τζεφ Μπέζος. Στα χέρια τους κρατούσαν δε πλακάτ που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφαν: «Κόψτε τις αηδίες. Φορολογήστε τους πλούσιους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπέζος ναι μεν υποστηρίζει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους ανθρώπους της… τάξης του, την ίδια στιγμή όμως, υπολογίζεται πως η Amazon φορολογείται με τελικό συντελεστή χαμηλότερο του 10%, δηλαδή με λιγότερο από το μισό του θεσμοθετημένα υποχρεωτικού 21%.

«Καταλήγουμε να υπάρχουν λίγοι πλούσιοι άνθρωποι και πολλοί φτωχοί και αυτό είναι κάτι που απλώς δεν λειτουργεί. Δεν είναι τρόπος αυτός για να διοικηθεί μια βιώσιμη κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα The Guardian ο Μόρις Περλ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Blackrock και πρόεδρος σήμερα της οργάνωσης «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι».

Στήριξη στην πρόταση Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη στάση τους, τα μέλη της οργάνωσης εκφράζουν και τη στήριξή τους στην πρόταση του Τζο Μπάιντεν για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους Αμερικανούς με εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίως, καθώς και του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21% στο 28%. Έτσι, θα καλύψει εν μέρει τη μείωση που είχε κάνει το 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ, μειώνοντάς τον στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα από το 35% που ήταν ως τότε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να κάνουν ένα… πέρασμα και μπροστά από την οικία του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, καθώς το κόμμα του αντιτίθεται κατηγορηματικά στις προτεινόμενες αυξήσεις της φορολογίας. Το ίδιο επρόκειτο να κάνουν όμως και με στελέχη των Δημοκρατικών, διαμηνύοντάς τους πως πρέπει να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του προέδρου τους.

Πηγή: ΟΤ