Αλαλούμ με τον «κόφτη» στα δύο self test στα σχολεία

Σε ένα self test την εβδομάδα – και όχι δύο όπως συνέβαινε – θα υποβάλλονται από σήμερα οι μαθητές (το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) όλης της χώρας, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό κι ανησυχία σε αρκετές οικογένειες.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει αλαλούμ σχετικά με το ποιος αποφάσισε τον κόφτη στα self test, καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως είχαν εισηγηθεί δύο self test στα σχολεία.

Ωστόσο η κατάσταση σχετικά με το ποιος τελικά αποφάσισε τη διενέργεια ενός self test εβδομαδιαίως στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, τόνισε πως η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για ένα self test.

Εξαδάκτυλος: «Η δική μας απόφαση ήταν για δύο self test».

«Η δική μας απόφαση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα και μάλιστα στις αρχικές συζητήσεις μιλούσαμε για ένα self test και ένα rapid test», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Τώρα αν υπήρχε κάποια τροποποίηση σε χρόνο που εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή μέσα, δεν το γνωρίζω».

Γκίκας: «Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα self test»

Από την πλευρά του και ο Αχιλλέας Γκίκας επιβεβαίωσε πως η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για δύο self test την εβδομάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι οι λόγοι που αποφασίστηκε να γίνεται ένα self test είναι… λογιστικοί.

«Εγώ είμαι με την πλευρά της επιτροπής κ. Παπαδάκη, οπότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα πιο πολύ», είπε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε: «Νομίζω τα δύο τεστ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση και μάλιστα δημοτικά χρειάζεται, αυτή ήταν και η εισήγηση της επιτροπής, να έχουμε δύο τεστ. Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα».

Διαψεύδει η Μακρή: «Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για ένα self test την εβδομάδα»

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, διέψευσε τα λεγόμενα των κ.κ. Εξαδάκτυλου και Γκίκα και τόνισε πως εξ όσων γνωρίζει η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για ένα self test την εβδομάδα».

«Η εισήγηση της Επιτροπής εξ όσων γνωρίζω εγώ, γιατί δεν ήμουν στην Επιτροπή ούτε ξέρω τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ήταν για ένα self test την εβδομάδα και η δική μου ερμηνεία, παρότι δεν είμαι γιατρός προφανώς επειδή υπήρξαν τα δύο τεστ την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι ήταν επαρκή για την καταγραφή των πρώτων λίγων, δεν έχει σημασία, κρουσμάτων και στη συνέχεια με το ένα self test συνεχίζεται για τη μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε αναλυτικά η Ζέτα Μακρή.