Λαγός: Από την Ευρωβουλή στη φυλακή – Ο βρώμικος βίος και η πολιτεία του χρυσαυγίτη

Μετά από 7,5 μήνες, από τότε που καταδικάστηκε στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, ο «σκληρός» και ακόμη αμετανόητος χρυσαυγίτης – δυστυχώς, και ευρωβουλευτής – οδηγείται σήμερα εκεί όπου ανήκει: στις φυλακές.

Ο βρώμικος βίος και η πολιτεία του χρυσαυγίτη

Ο σκληρός της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, είχε πάντα και έναν υπόγειο ρόλο στα όσα συνέβαιναν.

Πίσω από τις κάμερες ο ίδιος, όπως αποκαλύπτουν τα ηχητικά ντοκουμέντα, συντόνιζε και οργάνωνε για χρόνια τα μέλη των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά. Έτσι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δίνει γραμμή σε όλους να κάνουν ότι δεν ξέρουν τον Γιώργο Ρουπακιά.

Λίγους μήνες νωρίτερα, πανηγυρίζει για την αιματηρή επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Είναι η εποχή που ο ίδιος προειδοποιεί και μάλιστα δημόσια ορισμένους, ότι πρέπει να αναφέρονται στη Χρυσή Αυγή, πριν τολμήσουν να κάνουν οτιδήποτε.

Πάντα δίπλα στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη. Στο διευθυντήριο της οργάνωσης με τον διπλό ρόλο του Γιάννη Λαγού, να συνεχίζεται όλα τα χρόνια που ήταν βουλευτής.

Και εκείνος μπήκε στο κοινοβούλιο το 2012 με τον μανδύα του αγανακτισμένου πατριώτη. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Νίκου Μιχαλολιάκου και σε πολλές περιπτώσεις τον εκπροσωπεί. Κάνει άνοιγμα στους νοσταλγούς της χούντας, φροντίζει να προκαλέσει σε κάθε του ομιλία, και περνά ανενόχλητος από σημεία που μαίνονται επεισόδια, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη βάση στις καταγγελίες για οργάνωσή τους από τον ίδιο.

Τα τάγματα εφόδου με δημόσιο χρήμα

Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2013, ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη παραδίδει μαθήματα Αγγλικών, όταν ξαφνικά δέχεται επίθεση από ομάδα ατόμων με 50 μηχανάκια.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το πόρισμα των εφετών ανακριτριών είναι και ο Γιάννης Λαγός, ο Νίκος Μίχος κι ένα βουλευτικό αυτοκίνητο.

Εκτός από τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν στον χώρο, επίθεση δέχτηκε και ο Παναγιώτης Δριμυλής, ο οποίος έφερε βαρύτατα τραύματα.

Στην κατάθεση του ο Δριμυλής είχε καταθέσει: «70-100 μηχανές, δικάβαλες, στα οποία επέβαιναν άτομα της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας από μακριά «Αίμα, Tιμή Χρυσή Αυγή» και πετώντας τρικάκια, με το αντίστοιχο σύνθημα, γεμίζοντας την πλατεία από αυτά, ήρθαν κατευθείαν στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Επισημαίνω ότι πάρα πολλοί από αυτούς ήταν ντυμένοι με την γνωστή στρατιωτική ενδυμασία της Χρυσής Αυγής (μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής) και όλοι οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντάς τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες. Ευτυχώς δεν υπέστην κάταγμα ή άλλο σοβαρότερο τραυματισμό. Αυτή η επιδρομή διάρκεσε το πολύ δυο λεπτά. Φαινόταν ότι η επιδρομή ήταν οργανωμένη με στόχο το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ».

Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, υπήρξε στην περιοχή και βουλευτικό αυτοκίνητο το οποίος είχε δοθεί στον Γιάννη Λαγό. Η αστυνομία που προσέτρεξε κατέγραψε τους αριθμούς όσων δίτροχων πρόφτασε, καθώς και την πινακίδα ενός αυτοκινήτου. Με τον σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία leasing είναι μισθωμένο στη Βουλή των Ελλήνων.

Γερό πέσιμο «στα κομμούνια»

Στις 5 Ιουνίου του 2012 σωματεία εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Χρυσή Αυγή ετοίμαζε οργανωμένη επίθεση εναντίον τους. 

Στις 8 Αυγούστου 2013 ο Λαγός επισκέφθηκε μαζί με άλλους δύο βουλευτές της ΧΑ, τον Παναγιώταρο και το Μίχο, ένα καφενείο στο Πέραμα, όπου, συζητώντας με οπαδούς της ΧΑ, τους κάλεσε να συμπράξουν εναντίον του ΠΑΜΕ και στο τέλος υποσχέθηκε ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούνε από δω πέρα». 

Στις 21:30 της 12ης Σεπτεμβρίου του 2013 η Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια έστειλε στα μέλη της το μήνυμα: «Επιφυλακή ετοιμότητας». Γύρω στις 23:50 μια ομάδα Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε ομάδα αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα στελεχών του ΠΑΜΕ. 

Από τις έντεκα παρά τέταρτο ως τις δώδεκα παρά τέταρτο ο Λαγός επικοινώνησε τέσσερεις φορές με ένα κινητό καταχωρημένο σε ένα γυναικείο όνομα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ανήκει στον Τάσο Πανταζή. 

Λίγο πριν την επίθεση ο Λαγός ενημέρωσε τον πυρηνάρχη της ΧΑ στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη ότι «Μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος [Πανταζής] καμιά 30άρα και πάνε από κει», ενώ αμέσως μετά την επίθεση του έγραψε ότι «Πήραν μια πρώτη απάντηση». 

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Δεβελέκο την ίδια νύχτα, στις 00:37, ο Λαγός είπε ότι περίπου 45 άτομα είχανε βγει «για να σβήσουνε συνθήματα» αλλά «τους πετύχανε» 18 με 20 Χρυσαυγίτες που «τους βαράγανε 10 λεπτά» και «τους λιώσανε». Σε ερώτηση του Δεβελέκου αν τους «έδωσε τέρμα», ο Λαγός απάντησε ότι τους έδωσε εντολή να διαλυθούν, ενώ ο Δεβελέκος συμφώνησε για το φόβο «μην τσιμπήσουν και κάνα δικό μας και έχουμε άσχημο τέλος». 

Στα δύσκολα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Γιάννης Λαγός, έχοντας εξασφαλίσει τον μισθό της Ευρωβουλής, έφυγε από τον σύνδεσμο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οι όρκοι αφοσίωσης στον αρχηγό και την οργάνωση πήγαν περίπατο.

Πλέον κάνει προσπάθεια να δείξει ότι τον πνίγει το άδικο. Δεν λέει όμως κουβέντα για τα έργα, τις ημέρες και τον υπόγειο ρόλο του, στην εγκληματική οργάνωση. Για τις ματωμένες επιθέσεις, τους νεαρούς που τις εκτέλεσαν και αναφέρονταν σε εκείνον, και τους πανηγυρισμούς του μετά από κάθε χτύπημα των ταγμάτων εφόδου.

Προκλητικός και αμετανόητος

Στην εκπομπή LIVE NEWS και στο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα απορριφθεί το αίτημα, το οποίο και η εισαγγελέας χαρακτήρισε αόριστο και καταχρηστικό. Δεν επιτάσσει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, και κανένα αποδεικτικό μέσο που να αποδεικνύει ότι οι δικαστές επηρεάστηκαν. Το αίτημά του δεν το ανέπτυξαν οι μέχρι τώρα δικηγόροι του. Δεν υποστηρίχτηκε από κανέναν άλλο κατηγορούμενο το αίτημά του. Είναι μια προσπάθεια διαφοροποίησής του. Το μόνο που κατάφερε είναι μια μέρα χαμένη για τη δίκη. Κατά την άποψή μου θα απορριφθεί και θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Λαγός: Υπάρχει προκατάληψη από το Δικαστήριο

Αμετανόητος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Λάγος, ο οποίος αφού αποφάσισε να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, βρέθηκε στο Εφετείο στις 12 Οκτωβρίου του 2020, δύο ημέρες μετά την καταδίκη του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας τόσο τους δικαστές όσο κυρίως τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι «υπάρχει προκατάληψη και ότι καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας».

Υποστήριξε ακόμη ότι «υπήρξε άμεση ή έμμεση παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη» που που όπως ισχυρίστηκε πίεσε τους δικαστές.

Οταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να εξειδικεύσει το αίτημά του απάντησε ότι θα το κάνει όταν έρθει ο συνήγορός του.

Για την υποστήριξη του αιτήματος εξαίρεσης ο Γ. Λαγός ενημέρωσε το δικαστήριο ότι διορίζει τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

«Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος.

Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν

«Όλοι αυτοί, τα εγκλήματα που έκαναν, θα πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα κριθούν. Το υποσχέθηκα. Θα τους κάνω να μην ξέρουν από που θα φύγουνε. Δίκαια και νόμιμα. Όλα τα εγκλήματα είναι αυτό» άρχισε να φωνάζει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, σε μία δήλωση πίσω από τα κάγκελα.

Προκλητικός και αμετανόητος, ο καταδικασμένος σε φυλάκιση χωρίς ελαφρυντικά για την ηγετική θέση που είχε στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής θυμήθηκε τώρα τις… αθώες ψυχέ των χρυσαυγιτών.

«Εκμεταλλεύτηκαν 67 αθώες ψυχές. Εμάς και τις οικογένειές μας. Το δίκιο θα περάσει».

Λαγός έγινε ο… Λαγός – Το «έσκασε» στις Βρυξέλλες

Έφυγε άρον-άρον για τις Βρυξέλλες στις 13 Οκτωβρίου 2020, μία ημέρα μετά το κακοστημένο σόου στο δικαστήριο.

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» φώναζε χτες στους δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο ο Γιάννης Λαγός. Τελικά έφυγε ο ίδιος από τη χώρα και μάλιστα άρον άρον.

Ειδικότερα μετά το παραλήρημα και την απόρριψη του αιτήματος του για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, ο Γιάννης Λαγός αποφάσισε να φύγει με κατεβασμένο το κεφάλι για Βρυξέλλες.

Αφού έπαιξε και έχασε πανηγυρικά ο Λαγός αμέσως μετά την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλευόμενος την ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής, ταξίδεψε χαλαρός για Βρυξέλλες.

Μάλιστα άμεση ήταν και η αντίδραση του συνηγόρου των αιγύπτιων αλλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη στο άκουσμα της φυγής του Γιάννη Λαγού στο εξωτερικό.

«Ο Λαγός έγινε λαγός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ψάχνει κρυψώνα στις Βρυξέλλες

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Λαγός, μία μέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος ένοχος για συμμετοχή και διεύθυνση, φορώντας κοινοβουλευτικό μανδύα, έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές επικαλούμενος το «κράτος δικαίου» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Γιάννης Λαγός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και συμπληρώνει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Από το 2015, όταν αποφυλακίστηκε, στον Γ. Λαγό επιβλήθηκαν αυστηροί όροι. Οι πιο βασικοί ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η µη συµµετοχή του σε δηµόσιες συναθροίσεις, ενώ του έχει επιβληθεί επίσης να δίνει το «παρών» στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής του. Συνεπώς για να ταξιδέψει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα πρέπει να κάνει αίτηµα για άρση του περιοριστικού όρου της εξόδου από την Ελλάδα.

Κάθειρξη 13 χρόνων και 8 μηνών για τον «άνθρωπο» του Μιχαλολιάκου

Ως ο πιο επικίνδυνος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε ο Γιάννης Λαγός, στον οποίο επιβλήθηκε μεγαλύτερη ποινή ακόμα και από τον «Φύρερ», καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων και 8 μηνών.

Ο καταδικασθείς χρυσαυγίτης, λίγο μετά τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις ποινές, έκανε γνωστό πως θα προσφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο «εναντίον του ελληνικού δημοσίου, εναντίον δημοσιογράφων, εναντίον μεγαλοκαναλαρχών, εναντίον πολιτικών αντιπάλων».

Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για την άρση ασυλίας του Λαγού

Τη λήψη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή καταδικασθέντα για συμμετοχή και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντέιβιντ Σασσόλι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020.Μαζί διαβιβάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου, που αφορά την καταδίκη του Λαγού σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία που θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του, ώστε να συλληφθεί για να οδηγηθεί στην φυλακή.

Οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Άρση ασυλίας του Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο

Ξεκίνησε στις 22 Απριλίου 2021, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, στο Ευρωκοινοβούλιο, η άρση ασυλίας του νεοναζί καταδικασμένου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Τελικά, στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 26 του ίδιου μήνα, 658 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού και 25 κατά.

Ο δρόμος ανοίγει πλέον για τη σύλληψή του από τις βελγικές Αρχές και την έκδοσή του στην Ελλάδα, για να εκτίσει την ποινή του.

Η σύλληψη

Συνελήφθη στις 27 Απριλίου στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Ο ίδιος μάλιστα κατά τη σύλληψή του και ενώ βρισκόταν μέσα στο περιπολικό έκανε ανάρτηση στο Twitter. «Είμαι σε Βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοί και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» έγραψε.

Ετοίμαζε βαλίτσες για Νορβηγία;

Πριν την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση του Γιάννη Λαγού, πυροδότησε τους φόβους, ότι ο καταδικασμένος νεοναζί, θα προσπαθήσει να διαφύγει της σύλληψης και να κρυφτεί σε κάποια άλλη χώρα.

Ο Λαγός εμφανίστηκε στο κέντρο covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για Νορβηγία, όπου εικαζόταν ότι μπορεί να έχει ήδη εξασφαλίσει σύνδεσμο προκειμένου να κρυφτεί.

Είναι γνωστές εξάλλου οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με αντίστοιχες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. Στη Νορβηγία είχε δράση ο ναζί εγκληματίας Μπρέιβικ, θαυμαστής της Χρυσής Αυγής, που είχε δολοφονήσει 69 νεολαίους του Εργατικού Κόμματος σε θερινή κατασκήνωση το 2011.

Παρακάλια στους ευρωβουλευτές για να μην πάει φυλακή

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο πάλαι πότε ισχυρός ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής προσπαθούσε να γλιτώσει τη σύλληψή του και την έκδοση του στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν την άρση της ασυλίας του, ο «σκληρός» Λαγός, τους… παρακαλούσε να μην συναινέσουν σε αυτήν.

Ο ίδιος, σε επιστολή του, παρουσιάζει τον εαυτό του σαν θύμα, ενώ ανασκευάζει τις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

«Αγαπητές συνάδελφε, σε παρακαλώ λάβε υπόψιν σου ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας μου, συμβάλλεις σε μια άνευ προηγούμενου πολιτική δίωξη.

Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν, όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός ευρωπαϊκών συνόρων;».

Επιχείρηση «μπλόκο» στην έκδοσή του στην Ελλάδα

Αλλεπάλληλες προσπάθειες έκανε ο Λαγός, προκειμένου να «μπλοκάρει» τα ένδικα μέσα προσφυγής κατά του εντάλματος σύλληψής του, προσφεύγοντας στις βελγικές Αρχές, καθώς το αρμόδιο όργανο της ΕΕ – που αποφάσισε για την υπόθεσή του, πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή – συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του και προτού καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε 48 ώρες, ο Βέλγος δικαστής κλήθηκε να αποφασίσει αν θα έμενε μείνει κρατούμενος ο Λαγός, μέχρι να εκδικαστεί επί της ουσίας η προσφυγή του κατά του εντάλματος. Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να γίνει το δικαστήριο για το αίτημα προσφυγής του, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη.

Τη Μεγάλη Τρίτη 28/4, ο Βέλγος εισαγγελέας αποφάσισε την προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού, μέχρι να αποφασίσει η βελγική δικαιοσύνη επί της ουσίας της προσφυγής του, για μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το Βέλγιο αποφάσισε την έκδοση Λαγού

Οι δικαστικές αρχές στο Βέλγιο αποφάσισαν την έκδοση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα, μετά από την ακροαματική διαδικασία το πρωί της 7ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση η εισαγγελία Βρυξελλών αναφέρει:

«Μετά από διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές εναντίον του Ιωάννη Λαγού, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα:

Το προδικαστικό τμήμα του ολλανδόφωνου Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες αποφάσισε σήμερα σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σχετικά με τον Ι.Λ. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κηρύχθηκε εκτελέσιμο. Η διάρκεια της προσφυγής (έφεσης) λήγει τη Δευτέρα. Για προφανείς λόγους ασφαλείας, η ημερομηνία παράδοσης δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής

Στα χέρια των αξιωματούχων της ΕΛΑΣ βρίσκεται από σήμερα, 15 Μαΐου, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, τον οποίο παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο Εφετείο, στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ο οποίος θα του επιδώσει φυλακιστήριο, ώστε να μεταχθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εκτίσει την ποινή του.

«Για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία», είπε ο αμετανόητος και… στον κόσμου του, Γιάννης Λαγός, βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα.

Οδηγείται στις φυλακές Δομοκού – Το αίτημα του χρυσαυγίτη

Στις φυλακές του Δομοκού οδηγείται ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το αίτημά του να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς η αρμόδια γι’ αυτό το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Γιαννάρα γερά», φώναξαν δυο τρεις φίλοι τού Λαγού έξω από το Εφετείο.

Την ίδια στιγμή, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι φώναξαν: «Ο Παύλος ζει, τσακiστε τους ναζί».

Νωρίτερα, αίτημα να κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού υπέβαλε ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο εντολέας τους έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να κρατηθεί στον Κορυδαλλό για να διευκολύνεται να ασκεί τα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή.

Το ίδιο αίτημα, όπως είπαν, θα θέσουν και στον Εισαγγελέα, ώστε να διατάξει εκείνος την κράτησή του στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.