Το Greece in USA σήμερα στο Central Park της Νέας Υόρκης με 100 Έλληνες καλλιτέχνες.

Σήμερα, 14 Μαΐου 2021, ξεκινάει το δεύτερο πρόγραμμα του Greece in USA στο Seneca Village στο Central Park και στο UNDERCURRENT.NYC  με τη συμμετοχή 100 Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο εκθεσιακός χώρος επιλέχθηκε λόγω του ότι εστιάζει στις συνεργασίες των ΗΠΑ και της ΕΕ όπως με το πρόγραμμα EUNIC και UN/MUTE.

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης το «Δικαίωμα στη Σιωπή»  στον εκθεσιακό χώρο της  Andrew and Shiva Gallery στο John Jay College of Criminal Justice, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης CUNY, σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα η πρώτη εκδοχή του Invocations:  Retracing Seneca είναι ένας συμμετοχικός περίπατος που αποτίει φόρο τιμής στο Seneca Village της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα του Greece in USA και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Αμερικανίδες καλλιτέχνιδες Karen Finley and Kimiyo Bremer είναι οι οδηγοί σε αυτήν τη συμμετοχική δράση σε μια διαδρομή μέσα από  επιλεγμένα ορόσημα του Seneca Village (1825-1857). Το χωριό Seneca ήταν μια κοινότητα  περίπου 300 άτομων. Η πλειονότητα του Seneca Village αποτελούνταν από αφροαμερικανούς κατοίκους, πολλοί από τους οποίους είχαν τα δικά τους σπίτια. Το Seneca κατοικήθηκε επίσης από Ιρλανδούς και Γερμανούς μετανάστες που ζούσαν μαζί ως γείτονες. Η κοινότητα ήταν ευημερούσα και στέγαζε τρείς εκκλησίες, ένα σχολείο, έναν κήπο, πολλούς δρόμους και ένα κέντρο (αγορά). Από το 1853-1857, η πόλη χρησιμοποίησε αστυνομική δύναμη για να καταστρέψει και να κατεδαφίσει βάναυσα το χωριό Seneca για την ανάπτυξη του Central Park. Η πολεοδομία του Central Park θα δημιουργούσε μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Σενέκα αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν και μόνο λίγα αρχεία, που διατηρεί η πόλη, μας υπενθυμίζουν αυτόν τον αξιοθαύμαστο οικισμό πριν την εποχή του Αμερικάνικου εμφυλίου. Η δράση θα ιχνηλατήσει το τοπίο προσφέροντας αναγνώριση αυτών των ιστορικών κατοίκων της Νέας Υόρκης.

Το GREECE IN USA είναι ένας οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από τη Σωζήτα Γκουντούνα, διακεκριμένη Ελληνίδα επιμελήτρια και καθηγητής στο City University of New York (CUNY) με την έναρξη της πανδημίας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, με την ομαδική έκθεση The Right to Silence ? με θέμα τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης. Η πρώτη έκθεση παρουσιάζεται ήδη στο John Jay College of Criminal Justice (CUNY) έως τις 31 Ιουλίου 2021, με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών.