Αυστρία-Μαουτχάουζεν: Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του ναζισμού – Ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες

Δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση μνήμης για την απελευθέρωση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τίμησε σήμερα τα περισσότερα από 120.000 θύματα – ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες.

Συνοδευόμενος μόνον από την σύζυγό του, Ντόρις Σμίνταουερ και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, ο Αυστριακός πρόεδρος επισκέφθηκε το απόγευμα τον τόπο του μαρτυρίου και κατέθεσε στεφάνι στο κεντρικό μνημείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Φέρουμε στην μνήμη μας τους ταπεινωμένους, τους βασανισμένους και τους δολοφονημένους, τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας και του Ολοκαυτώματος», τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «ως τόπος μνήμης, το Μαουτχάουζεν είναι μια προειδοποίηση για εμάς σήμερα», και το «Ποτέ ξανά» σημαίνει «ένα σαφές «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού, καμία ανοχή στο ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».

Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη λήθη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, σημειώνοντας ότι «όλοι καλούμαστε να προστατεύσουμε, ειδικά τους Εβραίους συμπολίτες μας, από απειλές, προσβολές και βία».

Στο μεταξύ, στο χωριό Μαουτχάουζεν, μια δηλωμένη διαδήλωση από αντιπάλους των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού διαλύθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, στη διάρκεια της διαδήλωσης στην πλατεία του χωριού, μεταδόθηκαν αποσπάσματα από μια ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ, του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τιμή στα θύματα και από τον Ελληνισμό της Αυστρίας

Με σεμνή, περιορισμένη  συμμετοχή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κοροναϊού, ο Ελληνισμός θα τιμήσει μεθαύριο, Κυριακή 16 Μαΐου, στις πρώην εγκαταστάσεις του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων που, μαζί με πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους, υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εκεί, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, ματαιώνεται η παραδοσιακή τελετή στο ελληνικό μνημείο, που περιλάμβανε τρισάγιο, ομιλίες και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν». Μικρή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνη Κόικα, θα καταθέσει στεφάνια στο ελληνικό, όπως και στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, όπου και η εκεί τελετή θα γίνει με πολύ περιορισμένη συμμετοχή και με τα απαραίτητα  μέτρα ασφαλείας.

Πέρυσι, λόγω της πανδημίας, οι  παραδοσιακές τελετές μνήμης για την επέτειο  απελευθέρωσης του Μαουτχάουζεν είχαν ματαιωθεί, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ενώ οι ομιλίες, πλαισιωμένες με ιστορικό υλικό, είχαν μεταδοθεί διαδικτυακά και από το τρίτο πρόγραμμα της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, η οποία φέτος θα μεταδώσει ζωντανά τη μεθαυριανή τελετή μνήμης από τον τόπο του μαρτυρίου.

Κανονικά, στις κεντρικές τελετές, με την ευκαιρία της επετείου απελευθέρωσης των κρατουμένων του στρατοπέδου, συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, παρούσας της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας.