Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις – Τι απαντά η Αθήνα

0
13

Να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις προσφύγων ζητάει από την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρακτική την οποία η Αθήνα αρνείται πως ακολουθεί.

Σε επιστολή προς τους Έλληνες υπουργούς στις 3ης Μαΐου, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι υπήρξαν «πολυάριθμοι αξιόπιστοι ισχυρισμοί» από το 2017 ότι οι αιτούντες άσυλο επέστρεψαν παράνομα στην Τουρκία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει επίσης συγκεντρώσει πληροφορίες που δείχνουν αρκετές δεκάδες επαναπροωθήσεις από τον Ιανουάριο του 2020, ανέφερε η επιστολή της Επιτρόπου Dunja Mijatovic.

«Σας παροτρύνω να τερματίσετε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσετε ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς για οπισθοδρόμηση και κακομεταχείριση από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Mijatovic.

Σε απάντηση που δημοσιεύθηκε επίσης από το γραφείο της Mijatovic, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε διερευνήσει τους ισχυρισμούς και ότι τους βρήκε «σε μεγάλο βαθμό αβάσιμους».

«Οι ενέργειες των ελληνικών αρχών, στα θαλάσσια σύνορά μας, εκτελούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», ανέφεραν οι Έλληνες υπουργοί στην απάντησή τους στο Συμβούλιο.