Με αναισθητικό όπλο η σύλληψη αγριογούρουνων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

0
5

Την κινητοποίηση του δήμου και της αστυνομίας προκάλεσαν τα viral βίντεο με αγριογούρουνα να βολτάρουν στην πλατεία Αριστοτέλους, τα Λαδάδικα και άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αγοράσει αναισθητικό όπλο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε συνεργασία με την αστυνομία, για τη νάρκωση τυχόν αγριογούρουνων και τη μεταφορά τους στον φυσικό χώρο τους στο δάσος του Σέιχ Σου, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του Δήμου εξετάζουν τα βίντεο αγριογούρουνου που εθεάθη και πάλι τα ξημερώματα να κάνει βόλτες στα Λαδάδικα και το λιμάνι. «Το πιο πιθανό να είναι το ίδιο που είδαμε και στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων συνεχώς αυξάνεται. Προφανώς δεν μπορούν να βρουν τροφή και κατεβαίνουν προς την πόλη. Έχουμε κινηθεί ως Δήμος να πάρουμε αναισθητικό όπλο, να το χρησιμοποιήσουμε με την άδεια και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να το ναρκώσουμε και να το οδηγήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον» είπε ο κ. Δημητριάδης.

«Υβρίδια»

Να αποφύγουν να πλησιάσουν και να ταΐσουν τα αγριογούρουνα, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς (δασαρχείο, αστυνομία, δήμο) συστήνει προς τους πολίτες η κτηνίατρος και μέλος της «Δράσης για την Αγρια Ζωή», Σοφία Προύσαλη.

«Αυτά τα αγριογούρουνα δεν είναι εντελώς άγρια. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για υβρίδια. Έχουν ζευγαρώσει άγριοι πληθυσμοί με ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ως εκτροφή ελευθέρας βοσκής. Αυτά τα δύο είδη διασταυρώθηκαν και επειδή πολλαπλασιάζονται και δίνουν περισσότερους απογόνους τα ήρεμα γουρούνια έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς και παρατηρείται το πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Προύσαλη.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, θα πρέπει ο κόσμος να μην τα ταΐζει καθώς , «τους δίνουν από γαριδάκια και ψωμί έως οτιδήποτε άλλο, που σίγουρα δεν είναι κατάλληλη τροφή. Επίσης, πιστεύουν τα ζώα ότι βρίσκουν τροφή και παραμένουν στον χώρο που δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον».

Στην περίπτωση που δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα ήταν δύσκολο να φτάσει ένα αγριογούρουνο στο κέντρο της πόλης καθώς, σύμφωνα με την κ.Προύσαλη, αυτό το διάστημα είναι μειωμένη η κίνηση στην περιφερειακή οδό, άρα τα ζώα μπορούν να κατέβουν ευκολότερα από το Σέιχ Σου και να περάσουν τον δρόμο.