Ιταλία: Ο Ντράγκι θέλει νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό, γράφει η La Repubblica

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ζητήσει την υπογραφή μια νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα, ο Ντράγκι φέρεται να θέλει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας, η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2019 με την στήριξη, συνολικά, οκτώ χωρών – την Μάλτα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Η ισχύς της, όμως, παύθηκε έπειτα από μόλις έξι μήνες, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

H συμφωνία αυτή, μεταξύ των άλλων, προέβλεπε την επανεγκατάσταση των μεταναστών εντός τεσσάρων εβδομάδων από την αποβίβασή τους στις μεσογειακές χώρες της Ένωσης, καθώς και την εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών των χωρών της Ένωσης, σε εθελοντική βάση.

Η Συμφωνία της Μάλτας αφορούσε στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά όχι στους μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, προερχόμενοι από το Μαρόκο ή από την Τουρκία. Πρόκειται, επίσης, για μια συμφωνία που θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, αν και δεν αποκλείονταν κυρώσεις για τις χώρες που δεν θα αποφάσιζαν να την εφαρμόσουν.

Όπως υπογραμμίζει η «La Repubblica», η ιταλική κυβέρνηση στην φάση αυτή θεωρεί ότι πρέπει να επιδειχθεί νέα, ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρους της Ευρώπης, λόγω και της προβλεπόμενης αύξησης των αφίξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, άλλωστε, το κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών και προσφύγων  είναι ήδη υπερπλήρες.