Ναπολέοντας: Στο σφυρί αντικείμενα με το … DNA του

0
2

Μέχρι και το DNA του Ναπολέοντα θα βγει στο σφυρί και μάλιστα σε διόλου ευκαταφρόνητη τιμή. Στα 200 χρόνια από τον θάνατο του αυτοκράτορα της Γαλλίας διοργανώνεται δημοπρασία με προσωπικά του αντικείμενα αλλά και ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που ανήκε στον Βοναπάρτη.

Ο πρώην Γάλλος αυτοκράτορας πέθανε στις 5 Μαΐου 1821, σε ηλικία 51 ετών, στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς μετά την ήττα του το 1815 στη Μάχη του Βατερλώ.

Το αιματοβαμμένο ύφασμα εκτιμάται ότι φτάνει έως και 15.000 ευρώ. Συνοδεύεται από σημείωμα που γράφτηκε το 1875 από τον Δούκα του Μπασάνο, του οποίου ο πατέρας του χάρισε τον επίδεσμο από τον μαρκήσιο του Μιμόλον, έναν στρατηγό που ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εξορία στην Αγία Ελένη και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του αυτοκράτορα.

«Σε αυτήν την κηλίδα αίματος υπάρχει το DNA του αυτοκράτορα. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι πιο κοντινό σε αυτόν», δήλωσε στο Reuters ο δημοπράτης Ζαν Πιερ Οσενάτ.

Πολλά από τα αντικείμενα που πωλήθηκαν επέστρεψαν από το Λόνγκγουντ Χάουζ, την τελευταία κατοικία του Ναπολέοντα, ένα σπίτι με μυρωδιά μούχλας στο ανεμοδαρμένο νησί.

Στη συλλογή των αντικειμένων περιλαμβάνονται επίσης ένα περίτεχνο πιάτο φαγητού, ένα κρυστάλλινο κύπελλο καθώς και είδη ένδυσης.

«Ο Ναπολέων είχε μεγάλο αριθμό πουκαμίσων», είπε ο Οσενάτ. «Ήταν παθιασμένος με την καθαριότητα σε ακραίο σημείο. Έκανε τρία έως τέσσερα μπάνια την ημέρα, χρησιμοποιούσε 20 έως 30 λίτρα κολόνιας τον μήνα και άλλαζε συχνά τα πουκάμισά του».