Μετά το βραβείο Σκηνοθεσίας, το φιλμ «Nomadland» πήρε και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας κατά την τελετή απονομής των Όσκαρ 2021, στο Λος Άντζελες.

Στο «Nomadland», πρωταγωνιστεί η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στον ρόλο μιας χήρας σε μια καταθλιπτική πόλη της Νεβάδας και μετατρέπει το φορτηγό της σε τροχόσπιτο και αρχίζει το δικό της νομαδικό ταξίδι, κάνοντας εποχιακές δουλειές και φίλους καθ’ οδόν.

Tο φίλμ βασίζεται σε ένα βιβλίο μυθοπλασίας της Τζέσικα Μπρόντερ από το 2017 και παρουσιάζει πραγματικούς νομάδες σε υποστηρικτικούς ρόλους ως φανταστικές εκδόσεις του εαυτού τους.

Η τρίτη ταινία της Κλόι Ζάο με προϋπολογισμό μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά.

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.

Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».

H ανατροπή

Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο- όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού- αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου, που κέρδισαν οι Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Άντονι Χόπκινς αντίστοιχα.