Η λειτουργία του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον γεγονός.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, ενημέρωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με τη μέθοδο του click inside σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν ρολά και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ενώ ξαναπαίρνει «μπροστά» το εμπόριο στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, επίσης με τη μέθοδο το click inside.

Φυσικά, όπως έχει γίνεται σε κάθε άνοιγμα στην εποχή του κοροναϊού, αυτό συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, που έχουν σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι κανόνες, τα μέτρα και το ωράριο λειτουργίας

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό για μετάβαση στους χώρους που ανοίγουν ισχύουν τα ίδια μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή τώρα για το λιανεμπόριο. Δηλαδή θα είναι υποχρεωτική η αποστολή σχετικού SMS στο 13032 και θα υπάρχει όριο τριών ωρών για την ολοκλήρωση των αγορών.

Προτείνεται το εξής ωράριο λειτουργίας για τα malls και τα εκπτωτικά χωριά: από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ.

Μέσα στα καταστήματα θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Μέσα στον ευρύτερο χώρο των εμπορικών κέντρων ή των εκπτωτικών χωριών επιτρέπεται ένας πελάτης πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους κατά την αναμονή τους στα ταμεία.

Υποχρεωτικά self test

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες σε malls και εκπτωτικά χωριά υποχρεούνται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Μέτρα στα Κέντρα Αισθητικής

Όσον αφορά στα μέτρα για τα Κέντρα Αισθητικής θα είναι υποχρεωτικά 2 self test εβδομάδα.

Ακόμα, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Θα επιτρέπονται 4 άτομα ανα 100 τ.μ. και 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε μεγαλύτερους χώρους.

Στο «παιχνίδι» και τα self test

Ακόμα, από τη Μεγάλη Δευτέρα υποχρεωτικά self test θα πρέπει να κάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία.

Επίσης οι κληρικοί, οι ιεροψάλτες και το προσωπικό των ναών όλων των θρησκειών, ενώ εξαιρούνται οι ένστολοι που έχουν εμβολιαστεί.

Η διάθεση των self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές θα ξεκινήσει πάλι από τη Πέμπτη του Πάσχα.

«Νωρίς να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση»

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα διάφορων τομέων της χώρας μας δεν πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι… ξεμπερδέψαμε από τον φονικό ιό. Αυτό το μήνυμα επιχειρούν να στείλουν τόσο οι επιστήμονες της χώρας μας, όσο και η κυβέρνηση.

«Είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση σίγουρα όμως υπάρχει ισοπέδωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος.

«Τα σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν και θα πέφτουν οι νοσηλείες λίγο λίγο» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για τις νοσηλείες δήλωσε πως στο Σωτηρία σήμερα υπάρχει και κρεβάτι ΜΕΘ και κλίνες για όποιον χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Για την χαλάρωση των μέτρων επεσήμανε πως είναι καλύτερα ο κόσμος να βγαίνει συντεταγμένα έξω, αντί να γίνονται τα λεγόμενα κορωνοπάρτι και πρόσθεσε πως σύντομα θα πρέπει να ανοίξει και ο αθλητισμός με ελεγχόμενο τρόπο και όλες οι δραστηριότητες που γίνονται έξω.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ανέφερε πως στα νοσοκομεία υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστούν όλοι με το που τους δοθεί η ευκαιρία. «Ο εμβολιασμός κάνει την διαφορά, όχι η ηλικία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με την ινδική παραλλαγή δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν γι’ αυτήν και πως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εργαστηρίου, όχι αποτελέσματα μελέτης σε ανθρώπους. Ωστόσο, τόνισε πως το σίγουρο είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις. «Αυτό που ψάχνουμε είναι να δούμε σε ποιο βαθμό» είπε χαρακτηριστικά.