Κοροναϊός : Ούτε ένα περιστατικό θρόμβωσης με το Sputnik, λένε οι Ρώσοι

0
4

Την ώρα που Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται στη δίνη των θρομβώσεων, πρώτα με τα εμβόλια της AstraZeneca και τώρα με εκείνα της Johnson & Johnson, η Ρωσία «διαφημίζει» το δικό της εμβόλιο Sputnik-V, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό δημιουργίας θρομβώσεων.

Ούτε ένα περιστατικό δημιουργίας θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κοροναϊού δεν έχει καταγραφεί, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής (Roszdravnadzor) Άλα Σαμοϊλοβα, επισημαίνοντας ότι αυτό σχετίζεται με τον καθαρισμό του σκευάσματος, που επιτυγχάνεται μέσω μια διαδικασίας πολλαπλών σταδίων.

«Κατά τη διάρκεια των φαρμακευτικών ελέγχων, δεν καταγράψαμε ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων, που να δημιουργήθηκαν κατά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Sputnik-V και να υπήρξαν συνεπεία της χρήσης του. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές. Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V, που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης), αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων», δήλωσε η Σαμοϊλόβα.

Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι τα ξένα εμβόλια περιέχουν δεκάδες φορές περισσότερα νουκλεϊνικά οξέα, απ΄ό,τι το Sputnik-V: 1-2 mcg Sputnik-V έναντι  των 50-100 mcg στα ξένα εμβόλια και σε άλλες πλατφόρμες.

Η Σαμοϊλόβα δήλωσε ότι η ρωσική εποπτική υγειονομική αρχή πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους, σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά στην ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.