Τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής σε τρίτη χώρα πρότεινε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλλει στη «μείωση των εντάσεων» και του πρότεινε να συναντηθούν «σε μια τρίτη χώρα» εντός των επόμενων μηνών, ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως στις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση σε εκλογές.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που αφορούν στον έλεγχο των εξοπλισμών και την ασφάλεια.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία». Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αποκαλεί τις ΗΠΑ «αντίπαλο» αντί για εταίρο και τον Μπάιντεν να στέλνει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.