Την δεινή οικονομική κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι της Τουρκίας, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την τουρκική λίρα να υποχωρεί συνεχώς, περιγράφει Ελληνίδα που μένει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Πέρσα Μύρτσου, μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης, μετέφερε την δύσκολη καθημερινότητα που επικρατεί πλέον στη γειτονική χώρα.

«Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι έχει γύρω στα 10 ευρώ. Έχει αλλάξει και το πόσο βγαίναμε και λόγω κορωνοϊού, αλλά και οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει απαγορευτικές» λέει χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς επισημαίνει ότι ο κατώτερος είναι γύρω στα 300 ευρώ ενώ ένας βοηθός καθηγητής έχει μισθό γύρω στα 800 ευρώ. Την ίδια ώρα τα ενοίκια παραμένουν υψηλά. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα σε νεόδμητη πολυκατοικία με δύο δωμάτια, σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου στα 500 ευρώ.

Η αγορά αυτοκινήτου ή οποιουδήποτε εισαγόμενου προϊόντος είναι πλέον σχεδόν απαγορευτική. Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, στην Τουρκία κοστίζει το ισοδύναμο των 40.000 ευρώ, λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής capital control στην Τουρκία, η κα Μύρτσου το χαρακτηρίζει «αυτοκτονία».