Την ώρα που η πίεση για άνοιγμα της αγοράς είναι μεγαλύτερη από ποτέ και η ατομική ευθύνη ετοιμάζεται να περάσει σε… άλλο επίπεδο με τη χρήση των self test, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι καθησυχάζουν και κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τα στοιχεία που ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας καταδεικνύουν ότι η επαγρύπνηση δεν πρέπει να σταματήσει και πως ίσως είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων.

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία.

«Ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε επιβάρυνση σε ποσοστό 10%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα, περίπου στις 500 ανά ημέρα. Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος προς το παρόν», πρόσθεσε.

Μια στις πέντε συναντήσεις οδηγεί σε υπερμετάδοση

Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ήπια επιβάρυνση, αλλά αυξήθηκε η πίεση στα νοσοκομεία.

Ο επίκουρος καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν ήπιες τάσεις σταθεροποίησης στις δύο πόλεις, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία και για τάση συρρίκνωσης.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι 1 στα 20 άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, αυξάνεται σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως ο Πειραιάς.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 5 άτυπες οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση του ιού. Γι’ αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης συνέστηε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και να φοράμε πάντα μάσκα.

Τι είπε για τα self test

Τα self test δεν δημιουργούν ψευδή αίσθηση ασφάλειας αλλά μας βοηθούν με εύκολο τρόπο να ελέγχουμε αν είμαστε θετικοί, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το τεστ».

Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» προσέθεσε ο επ. καθηγητής.

Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση της διαδικασίας απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο, «είναι ιδιαίτερα εύκολη», υπογράμμισε και προσέθεσε πως η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Σαρηγιάννης: Είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θεωρώ ότι είμαστε στην κορύφωση. Βλέπουμε μια αρχή αποκλιμάκωσης πανελλαδικά. Κυρίως στην Αθήνα και μια σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» είπε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα τεστ δεν αποτελούν εργαλείο για να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα, αλλά «για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά».