Ευρωκοινοβούλιο : Στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των Δ. Βαλκανίων – Ζητά θεμελιώσεις μεταρρυθμίσεις

Η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία πρέπει να συνεχίσουν τις θεμελιώδεις, εκ βαθέων και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους, με το οποίο υιοθέτησαν τις επιμέρους εκθέσεις για κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Για την Αλβανία, η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών θεωρείται κλειδί για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία τονίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει επίσης ότι είναι σημαντικό «να ενταθεί η προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Αλβανία

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον σαφή στρατηγικό προσανατολισμό και την αφοσίωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ζητούν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, σε συνέχεια της πλήρους συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπογραμμίζουν ότι οι γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 στην Αλβανία θα αποτελέσουν κλειδί για την εδραίωση και την ανανέωση των δημοκρατικών διεργασιών στη χώρα, ενώ παράλληλα προειδοποιούν ότι η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 45 αποχές.

Κόσοβο

Το Ευρωκοινοβούλιο παροτρύνει τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να απέχουν από οποιαδήποτε δράση, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Σημειώνοντας ότι πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το Κόσοβο (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), το ΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημά του προς αυτές να το πράξουν, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη.

Η αναγνώριση από τα υπολειπόμενα κράτη-μέλη, επιχειρηματολογούν οι ευρωβουλευτές, θα ωφελούσε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και θα διευκόλυνε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στις δύο χώρες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από το Συμβούλιο να προχωρήσει επειγόντως στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες του Κοσόβου.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 471 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 104 αποχές.

Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, το ΕΚ τονίζει ότι η χώρα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο και διατηρεί έναν επίσης σταθερό ρυθμό στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ζητά η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν έρθει ακόμα σε συνεννόηση για τα εκκρεμή διμερή τους ζητήματα και τις ενθαρρύνουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, με βάση ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Υπενθυμίζουν παράλληλα τις συστάσεις του ΕΚ της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, όσον αφορά τη διακριτική μεταχείριση έναντι πολιτών που εκφράζουν ελεύθερα τη βουλγαρική τους ταυτότητα ή το εθνοτικό τους υπόβαθρο και σημειώνουν την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή τους.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 558 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 59 αποχές.

Σερβία

Το ΕΚ προειδοποιεί ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όπως και ο ειλικρινής σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό των χωρών, αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό του ρυθμού της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του ως προς την αποτελεσματική λειτουργία του νέου Κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη σημασία της ευθυγράμμισης της Σερβίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης, δεδομένου ότι η Σερβία το πράττει σε μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε χώρα της περιοχής.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ως προς την ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και ενθαρρύνει τη σερβική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 538 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 79 αποχές.

Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις διεύρυνσης αποτελούν την απάντηση του Κοινοβουλίου στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τις υποψήφιες και πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Τα ψηφίσματα που υιοθετούνται στην Ολομέλεια αποτελούν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις με τις εν λόγω χώρες.