Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όμως προσβλέπει στο ρόλο της Ρωσίας και την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείο και τη σταθερή υποστήριξή της στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι αποτελεί παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας που οφείλει να οικοδομείται σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων» είπε ο κ. Μητσοτάκης υπαινισόμενος την υπόθεση Ναβάλνι και μίλησε για «σύγχρονες και ασύμμετερες προκλήσεις» οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την κοινή στάση ΕΕ και Ρωσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς εξήρε το ρόλο της Ρωσίας σε ότι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο που λειτουργούν υποστηρικτά για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αυτό «σας επιφορτίζει με το καθήκον της διαφύλαξης της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο και παντα ακούμε με προσοχή τις θέσεις σας όπως η προσήλωση σας στο δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο».

Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι «δεν ξεχνάμε τη στήριξη της Ρωσικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό» για μια λύση διζωνική δικοινοτική χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έκανε λόγο για θέσεις «νομιμότητας και ευθύνης».