Γκουτέρες: Ας εργαστούμε μαζί για να απαλλαγεί ο κόσμος από τον ρατσισμό

Ειδικότερα, o κ. Γκουτέρες απευθύνει έκκληση στους νέους σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης στους εκπαιδευτικούς και στους ηγέτες, να διδάξουν ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι. Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η φυλετική ανωτερότητα είναι ένα σατανικό ψέμα, ο ρατσισμός σκοτώνει.

Εστιάζει στον «σημαντικό ρόλο» των νέων ανθρώπων, επισημαίνοντας πως «η νεολαία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ρατσισμού». Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της νεολαίας, σημειώνει πως η στάση και η συμπεριφορά των νέων ανθρώπων θα υπαγορεύσει τη μελλοντική μορφή και εικόνα των κοινωνιών μας.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πέρυσι, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της βάρβαρης παγκόσμιας πανδημίας του ρατσισμού. «Περιέγραψαν τον ρατσισμό όπως ακριβώς είναι, παντού. Επικίνδυνος, αποκρουστικός, άσχημος. Και παντού. Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο, βαθιά ριζωμένο κακό. Υπερβαίνει τις γενεές και μολύνει τις κοινωνίες. Διαιωνίζει την ανισότητα, την καταπίεση και την περιθωριοποίηση. Βλέπουμε τον ρατσισμό στις διάχυτες διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με Αφρικανική καταγωγή. Τον βλέπουμε στις αδικίες που υφίστανται οι αυτόχθονες κι άλλες εθνικές μειονότητες. Τον βλέπουμε στις απόψεις των λευκών ρατσιστών και άλλες ακραίες ομάδες» παρατηρεί χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει «όπου συναντούμε τον ρατσισμό, πρέπει να τον καταδικάζουμε χωρίς ενδοιασμό, χωρίς δισταγμό, χωρίς επιφυλάξεις».

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr