Κι όμως τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι πολύτιμα

0
30

Το 61% αυτών προέρχονταν από νοικοκυριά, το 26% από υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από καταστήματα εστίασης.

Οι τροφές περισσεύουν και καταλήγουν στα σκουπίδια λόγω κακού προγραμματισμού αγορών, κακής διαχείρισης καθώς και εξαιτίας των πακέτων προσφορών στα σουπερ μάρκετ που δελεάζουν τους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή το ΑΠΘ και ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα αξιοποιούν τα οργανικά απόβλητα ανακτώντας γαλακτικό οξύ, πολυγαλακτικό οξύ και στη συνέχεια βιοαέριο.

Από το πολυγαλακτικό οξύ μπορούν να προκύψουν υποκατάστατα πλαστικών τμημάτων που έχουν χρήση στη χημική βιομηχανία, καθώς και πρόσθετα τροφίμων και καλλυντικών.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας τα οργανικά απόβλητα αποκτούν την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής και ο επόμενος στόχος του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και του ΑΠΘ είναι να εμπλακούν στη διαδικασία οι πολίτες μαθαίνοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης των τροφίμων που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων.  Όπως τόνισε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η αν. καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ Αθανασία Γούλα, ειδικά στη χώρα μας, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, κάθε χρόνο προκύπτουν χιλιάδες τόνοι αποβλήτων από εσπεριδοειδή και ελιές. Η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων με την απομόνωση χρήσιμων συστατικών ακόμη και αντιοξειδωτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών γίνεται πλέον με χαμηλό λειτουργικό κόστος αφού στηρίζεται στους υπερήχους και στα μικροκύματα.

Το αισιόδοξο μήνυμα στην προσπάθεια να επιτευχθεί μελλοντικά το zero food waste (μηδενικά απόβλητα τροφίμων) είναι ότι και οι σύγχρονοι καταναλωτές αλλά και οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών τροφίμων δείχνουν πλέον να ευαισθητοποιούνται στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

 

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr