Ο 62χρονος δεν είναι ο μόνος που ταλαιπωρείται από το λεγόμενο σύνδρομο long covid το οποίο περιγράφει τα συμπτώματα που παρουσιάζουν -έστω και ένα από αυτά- τέσσερις στους πέντε ασθενείς με κορονοϊό αφότου αναρρώσουν. Κόπωση, βήχας, δύσπνοια, επιβαρυμένη διάθεση, άγχος που μπορεί να φτάνει ως την κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου και γνωσιακές διαταραχές είναι κάποια από αυτά.

Σε έρευνα που έγινε στη Γουχάν μεταξύ 1.763 ασθενών που νοσηλεύθηκαν το 76% παρουσίασε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την ανάρρωσή του με συχνότερο όλων την έντονη κόπωση. Σε αντίστοιχη έρευνα στην Καλιφόρνια μεταξύ νοσούντων που έμειναν κλινήρεις στο σπίτι τα μετά covid συμπτώματα αφορούν ποσοστό 27%.

Στο «Παπανικολάου» οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει παρακολουθούνται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους έναν, τρεις και έξι μήνες μετά την αρνητικοποίησή τους στο σπίτι ή αφότου έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως εξηγεί η γιατρός Ευ. Παναγιωτίδου εκτός από την παρακολούθηση των ασθενών το ιατρείο συμβάλει στη συλλογή στοιχείων για μία εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με το σύνδρομο long covid.

 

www.ertnews.gr