Σήμερα η Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, για τα Ευρωτουρκικά

Tην  ερχόμενη Δεύτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί εξωτερικών θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τα Ευρωτουρκικά. Στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κάποια ανταπόκριση που βρίσκουν οι τελευταίες κινήσεις εξωραϊσμού που επιχειρεί  η τουρκική ηγεσία. Αν και διαπιστώνουν θετικές ενδείξεις σε ότι αφορά την Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της γείτονας εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, σχολιάζουν.

Η σημερινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν εξυπηρετεί την προετοιμασία αυτών των συζητήσεων και την εξέλιξη με βάση τις συζητήσεις του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Θα επικεντρωθεί στον τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία.

Δεν αποκλείεται στη συζήτηση  να τεθούν και οι  πρόσφατες διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις όπως αυτές στη Λιβύη”.

Η επιλεκτική στροφή της Τουρκίας στη διπλωματία ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, όταν ο πρόεδρος  Ερντογάν αιφνιδίασε τους πάντες αφήνοντας  κατά μέρος το προφίλ του ταραχοποιού. Ανέλαβε  ανά χείρας κλάδο ελαίας που  αφορούσε κυρίως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία και τις ΗΠΑ.

Η Αθήνα  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζει την διττή προσέγγιση που επιχειρεί  η Ε.Ε. έχοντας ως βάση την έκθεση της Κομισιόν  και του Ζοζέπ Μπορέλ, δηλαδή  μας θετικής ατζέντας  αλλά και της προοπτικής επιβολής κυρώσεων  σε περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθήσει να προκαλεί και να  παρανομεί εις βάρος  της Κύπρου και της Ελλάδας.

www.ertnews.gr