Την ώρα της δοκιμής ο πύραυλος ήταν αγκιστρωμένος σε πύργο εκτόξευσης, στο διαστημικό κέντρο του Μισισίπι (Stennis Space Center). Οι κινητήρες του τέθηκαν σε λειτουργία για 8 λεπτά και το διάστημα αυτό ο ουρανός γέμισε με λευκά σύννεφα καπνού. Έπειτα από τον τερματισμό της δοκιμαστικής λειτουργίας των κινητήρων, εργαζόμενοι στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία  φαίνονται να χειροκροτούν σε βίντεο που μεταδόθηκε άμεσα. Το αναρτήθηκε και στον λογαριασμό της Boeing στο YouTube. Αρκετές είναι και οι αναρτήσεις της NASA στο Twitter για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε προηγούμενη δοκιμή, ωστόσο οι κινητήρες του πυραύλου είχαν τεθεί σε λειτουργία για περίπου ένα λεπτό. Έτσι, ο χρόνος ήταν λίγος για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων από τους αρμόδιους μηχανικούς.

Στη συνέχεια, ο SLS αναμένεται να μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, προκειμένου να ενσωματωθεί στο διαστημόπλοιο Orion που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin.

Τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί από τη NASA η αποστολή μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Από το 2024, Αμερικάνοι αστροναύτες αναμένεται να επιστρέψουν στη Σελήνη. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SLS βρίσκεται τρία χρόνια πίσω από τον αρχικό προγραμματισμό του, ενώ ο προϋπολογισμός του έχει ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει επιλέξει τον πρώην Δημοκρατικό γερουσιαστή και αστροναύτη Bill Nelson για τη διεύθυνση της NASA. Αυτή ήταν μια περιζήτητη νίκη για την Boeing μετά από πολλές αποτυχίες.

Η εταιρεία έχασε (από την SpaceX του Elon Musk) τον διαγωνισμό για την κάψουλα διαστημικού πληρώματος Starliner, για την πρώτη μεταφορά αστροναυτών από αμερικανικό έδαφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Με την επιθυμία να στείλει επίσης στο διάστημα την πρώτη δική της αποστολή, η Blue Origin του Jeff Bezos συμμετέχει επίσης στις διεκδικήσεις.


Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

 

www.ertnews.gr