Ενόψει τουτην επόμενη εβδομάδα, ο  υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι “η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο στον οποίο και προσέρχεται ακριβώς για να προβάλλει το δίκαιο των θέσεων της».

«Διττή προσέγγιση»  επιθυμεί η Ελλάδα, «με στόχους θετικής ατζέντας, αλλά και διατήρηση των μέτρων που θα αποτελούσαν απάντηση σε νέες τουρκικές προκλήσεις.

Κλίμα συναίνεσης, αποκόμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

«Αποδέχθηκα σήμερα με χαρά την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, φίλου Νίκου Δένδια να προσέλθω στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερώσω το όργανο σε θέματα που έχουν σχέση με τις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες της χώρας, την αμυντική διπλωματία και την πορεία κάποιων βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε .

«Κατανοητό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και  προφανές ότι όλοι αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις  και δρούμε πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»,  πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος και επανέλαβε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση στην Άγκυρα, υπό την προϋπόθεση να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό 

«Η Ελλάδα έλαβε πρόσκληση και θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκαλεί ο γγ των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στο τέλος Απριλίου», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε.
«Σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία,η διαχρονική ελληνική θέση όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρη: διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», ξεκαθάρισε.

Κ. Γκιουλέκας : Η Ελλάδα εξετάζει όλα τα σενάρια 

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας, τόνισε ότι η χώρα  προετοιμάζεται για διάφορα ενδεχόμενα και προχωρεί. «Οχυρώνει την ειρήνη μας. Χτίζει συμφωνίες, υπογράφει συνεργασίες, αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις. Πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε.

Γ. Κατρούγκαλος : Έλλειψη στόχων και στρατηγικής όσον αφορά τα εθνικά θέματα από την κυβέρνηση

Ο τομεράρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «είναι σαν να θέλει να κερδίσει χρόνο, χωρίς να μας λέει γιατί, απλώς για να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για το ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό, «για το οποίο θυμίζω ο πρωθυπουργός υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν αναφέρθηκε σε αυτό στην ομιλία του στον ΟΗΕ μεταξύ των προτεραιοτήτων της χώρας».

«Δεν υπάρχει ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”

Ο ευρωτουρκικός διάλογος για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως το μεταναστευτικό, συνεχίζεται ερήμην μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς όπως κάνουμε πάντα, λέμε ότι θα “ βάλουμε πλάτη” για τα εθνικά θέματα. Αυτό προϋποθέτει όμως μια εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή απουσιάζει».

Ντ. Μπακογιάννη: Ήταν  ουσιαστική ενημέρωση 

«Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στην εθνική στρατηγική, διευρύνει αυτή τη στιγμή τις συμμαχίες της και τις ενδυναμώνει, και ταυτόχρονα προχωρά σε μια δεύτερη φάση αναβάθμισης των επαφών με την Τουρκία, σε μια φάση που η αποκλιμάκωση της έντασης και από τουρκική πλευρά είναι εμφανής» σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

www.ertnews.gr