Ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) Τομπίας Τσεχ υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του εξαιτίας ασυμβίβαστης με το αξίωμά του πολιτική δραστηριότητα επ’ αμοιβή.

Η υπόθεση πηγαίνει πέντε χρόνια πίσω και αφορά πολιτική δραστηριότητα παροχής συμβουλών στο εξωτερικό. Ο Τομπίας Τσεχ με την εταιρεία του “Skaliger” ήταν σύμβουλος του εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE και του προέδρου του, Νίκολα Γκρουέφσκι στις εκλογές του 2016. Ο βαυαρός πολιτικός είχε εμφανιστεί μάλιστα σε προεκλογική συγκέντρωση του καταδικασθέντος, στο μεταξύ, για διαφθορά Γκρουέφσκι. Για την παροχή συμβουλών μέσω της εταιρείας του έλαβε αμοιβή δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο 39χρονος Τομπίας Τσεχ υποστηρίζει ότι όλες οι αμοιβές του ήταν δηλωμένες, αλλά απευθύνθηκε στο «Συμβούλιο Ηθικής» του κόμματός του CSU για να αποφανθεί αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με την άσκηση του βουλευτικού αξιώματος. Ο γραμματέας του CSU Μάρκους Μπλούμε ανακοίνωσε την άμεση παραίτηση του βουλευτή.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr