Η δυναμική μετάδοσης COVID-19 το 2020 και στις αρχές του 2021 φαίνεται να επηρεάστηκε κυρίως από μέτρα όπως η χρήση της μάσκας και οι περιορισμοί ταξιδιού παρά μετεωρολογικούς παράγοντες, σύμφωνα με την ομάδα 16 εμπειρογνωμόνων σε θέματα επιστημών γης ιατρικών επιστημών και της δημόσιας υγείας.

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος δείχνουν συχνά κάποια μορφή εποχικότητας, και αυτή η παραδοχή πυροδότησε τις προσδοκίες ότι και ο COVID-19 θα υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όταν η λοίμωξη γίνει ενδημική.

Προς στιγμήν η μετάδοση γίνεται μέσω αερολυμάτων και δεν επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες.

Οι εργαστηριακές μελέτες, πριν μερικούς μήνες, μπορεί να απέδειξαν πως ο ιός είναι ευπαθής στη ζέστη, στην υγρασία και στην υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία, αυτή η διαπίστωση όμως δεν αποδείχθηκε σε πραγματικές συνθήκες.

Ωστόσο η ποιότητα του αέρα φαίνεται να επηρεάζει τη θνησιμότητα. Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η κακή ποιότητα του αέρα αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας COVID-19, αλλά όχι ότι η ρύπανση επηρεάζει άμεσα την αερομεταφερόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας.

Η έρευνα καταλήγει με ισχυρή σύσταση των επιστημόνων προς τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Πηγή: ΕΡΤ / Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr