Πότε έγινε η πρώτη φωτογράφιση των εξωτικών μελανών οπών;

Υπάρχουν ενοχλητικά́ «παράσιτα» στο σύμπαν;

Ποια είναι η κοσμική μουσική των παλλόμενων αστέρων;

Υπάρχουν ηλιακά «πυροτεχνήματα»;

Τι είναι το «διαστημικό μπιλιάρδο»;

 Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σήμερα –Πέμπτη 18/3 στις 19:00- στη «100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στη Διαστημική, την Αστροφυσική και την Κοσμολογία» την οποία φιλοξενεί το με αφορμή την έκδοση των βιβλίων:

«Ένα Γαλάζιο Πετράδι στο Διάστημα: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων της θέσης της Γης μας στο Σύμπαν» και «Το Εκπληκτικό Σύμπαν: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία», του Κανάρη Τσίγκανου, Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)-πρώην Καθηγητή Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης και ΙΤΕ.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι γραμμένες σε εκλαϊκευτική μορφή, στηριζόμενες σε βασικές γνώσεις επιπέδου Λυκείου χωρίς τη χρήση προχωρημένων εννοιών αστροφυσικής. Η αφήγηση εστιάζει σε μια αδρή περιγραφή της γνώσης που έχουμε αποκτήσει για το Σύμπαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο της τεχνολογίας. Τα δύο βιβλία απευθύνονται στους σκεπτόμενους συμπολίτες μας, που κατά το Αριστοτελικό «του ειδέναι ορέγονται φύσει», επιθυμούν να κατανοήσουν ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που έχουν προβληματίσει τον άνθρωπο: τη θέση μας στο ευρύτερο κοσμικό περιβάλλον όπου ζούμε.

 Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι 

  • καθ. Κανάρης Τσίγκανος, ΕΚΠΑ
  • Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημία Αθηνών
  • καθ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Πανεπιστήμιο Κρήτης & ΙΤΕ

 Τη συζήτηση συντονίζει η Δρ. Ανανστασία Φιόρη Μεταλληνού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή εκδήλωση.


Πηγή- Φωτογραφία: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

www.ertnews.gr