Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Όπως επισημαίνει το ΕΚΚΑ, «είναι αξιοσημείωτο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, τιμώντας τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές γυναίκες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ οι συνεχόμενοι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί αποτελούν παράγοντα αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως σχολίασε σχετικά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, “για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς: στα ίδια τους τα σπίτια”» τονίζει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σήμερα», όπως υπογραμμίζει, «φαίνεται ότι η επετειακή αυτή θεσμοθέτηση, ως διαρκής υπενθύμιση των δικαιωμάτων, δεν είναι αρκετή, καθώς και στη χώρα μας συνεχίζεται η καταπάτηση και η καταστρατήγηση των γυναικείων δικαιωμάτων. Το τελευταίο διάστημα, η χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους φέρνει με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο την όξυνση της έμφυλης βίας στο έδαφος της έντασης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, πιέσεων και καταναγκασμών σε συνθήκες πανδημίας. Κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, φανερώνει την υποτίμηση των γυναικών και του ρόλου τους στις κοινωνίες που ζουν και εργάζονται.

Τα γεγονότα αυτά πρέπει να αφυπνίσουν ολόκληρη την κοινωνία, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε πράξη τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΚΑ .

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης  συνδράμει στην προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων βίας με τη λειτουργία δύο τηλεφωνικών γραμμών, σε 24ωρη βάση (Γραμμή ‘Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» και Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»), των Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, των Καταφυγίων Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας-μόνες ή με τα παιδιά τους – σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και με τους ξενώνες για ανθρώπους σε επισφάλεια στέγης στην Αττική.

www.ertnews.gr