Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο , σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα μητρικού γάλακτος από έξι μητέρες σε φάση γαλουχίας, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό τους το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Το τελευταίο δείγμα ελήφθη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Καμία από τις εμβολιασμένες γυναίκες δεν είχε προηγουμένως μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όλες οι γυναίκες είχαν αντισώματα IgG (κυρίως) και IgA κατά της Covid-19 στο μητρικό γάλα τους. Στη συνέχεια τα επίπεδα των αντισωμάτων έπεσαν ελαφρώς, ενώ μετά τη δεύτερη δόση αυξήθηκαν απότομα.

Και τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια ήσαν εξίσου αποτελεσματικά στην παραγωγή αντισωμάτων, αν και τα επίπεδα των τελευταίων διέφεραν από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ανοσιακής ανταπόκρισης στο μητρικό γάλα, καθώς επίσης το μέγεθος και τη διάρκεια της πρόκλησης ανοσίας στο βρέφος έναντι του κορονοϊού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

www.ertnews.gr