Στην επικράτηση του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας αποδίδουν οι επιστήμονες σε σημαντικό βαθμό την έξαρση των κρουσμάτων. Στο Λεκανοπέδιο αυξήθηκε κατά 70% ο αριθμός των κρουσμάτων που οφείλεται στο συγκεκριμένο στέλεχος σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Εκατό ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το σύνολο των εισαγωγών έφτασε στις 213 στη διάρκεια της τελευταίας 24ωρης εφημερίας.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διακομιδής στο ΝΙΜΤΣ των 120 ασθενών που θα δεχτεί συνολικά το νοσοκομείο από παθολογικές κλινικές γενικών περιστατικών των νοσοκομείων Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Ερυθρός Σταυρός. Στα νοσοκομεία αυτά θα αναπτυχθούν ισάριθμες κλίνες περιστατικών Covid.

«H βρετανική μετάλλαξη συνεισέφερε στο να αυξηθεί η μεταδοτικότητα, αλλά κάναμε και εμείς ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Γίναμε υπεραθλητές με το 6, δίναμε βοήθεια στο σπίτι σε οποιονδήποτε γνωστό ή φίλο γιατί δεν είχαμε άλλη διέξοδο, διοργανώναμε διαδηλώσεις, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για να μην τιθασεύσουμε την επιδημία το κάναμε» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Στις ΜΕΘ για Covid περιστατικά, ο αριθμός των κλινών έχει αυξηθεί στις 330 με τις 31 από αυτές να είναι ελεύθερες.

Παρά το γεγονός ότι από τις 12 Φεβρουαρίου έως τώρα έχουν αναπτυχθεί 127 επιπλέον κρεβάτια στις ΜΕΘ για Covid περιστατικά, το ποσοστό πληρότητας κυμαίνεται καθημερινά μεταξυ 90 – 92%, λόγω της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Ο ρυθμός με τον οποίο πιέζεται το σύστημα σε αυτό το τρίτο κύμα είναι πιο αργός από το ρυθμό με τον οποίο πιεζόταν το σύστημα στο δεύτερο κύμα και αυτό έχει να κάνει με το έγκαιρο των μέτρων» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της τροχαίας για τις μετακινήσεις στο χώρο εργασίας.
Η εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Κέρκυρα, αλλά και οι προοπτικές για το ασφαλές άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερεια Ιονίων Νήσων, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η Επτάνησος είναι πολύ ελκυστική για την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, να είστε βέβαιοι ότι πηγαίνοντας έτσι και εφαρμόζοντας τον οδικό χάρτη που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σε λίγους μήνες θα πλημμυρίσουμε πραγματικά από επισκέπτες και θα ξαναχαμογελάσουμε» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η πολύ καλή πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι ένα στοιχείο που φέρνει αισιοδοξία για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Σοφία Πατραμάνη, Μαίρη Σκανδάλη, Γιάννης Ανδριώτης

www.ertnews.gr