«Ο απόλυτος αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος, μπορεί τα περισσότερα κρούσματα να είναι σε 40 -50ρηδες αλλά εφόσον είναι μεγάλος ο αριθμός, θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μεγάλη είναι η πίεση και στο ΕΚΑΒ. Από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά κορονοϊού. Από 80 έφτασαν τις 160. Το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.269. Στη Λεκανοπέδιο, έμφορτος εμφανίζεται ο Κεντρικός Τομέας με 151 κρούσματα, ο Δυτικός Τομέας με 98, ο Βόρειος με 85, ο Νότιος με 65 και ο Ανατολικός με 64.
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 136, ενώ στην Αχαΐα 44. 391 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε σκληρό Lockdown είναι από σήμερα και η δημοτική Ενότητα Μαλεσίνας με προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο.

«Έχουμε μεγάλη διασπορά. . Υπάρχουν συρροές γι΄ αυτό βλέπετε αυτό το κύμα να μην τιθασεύεται» είπε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του κορονοϊού ακόμη και ένα 30% -40% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας.

Το ένα εκατομμύριο θα αγγίξουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας έως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου, δήλωσε στον Σκάι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί.

Έως ότου επιτευχθεί ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, οι επιστήμονες συνιστούν την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ρεπορταζ-βίντεο Σοφία Πατραμάνη, Νόρα Μολυβιάτη