Τo σκοτσέζικο #metoo – Έρευνα για τον χειρισμό ιστορικών σεξουαλικών αδικημάτων από την κυβέρνηση

Την Παρασκευή, σε μία μαραθώνια εξέταση έξι ωρών ο πρώην ισχυρός άντρας της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ, κατηγόρησε την τωρινή τοπική πρωθυπουργό ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα.

Η Νίκολα Στέρτζεον αρνείται την παραβίαση του κώδικα και κατηγόρησε τον κ. Σάλμοντ ότι δημιούργησε “άγριες” θεωρίες συνωμοσίας που είναι αναληθείς.

Πως όμως έφτασαν οι δύο συνοδοιπόροι στο Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) και πρώην φίλοι να κατηγορούν ο ένας τον άλλο; Και πως εμπλέκονται οι παρελθοντικές κατηγορίες εννέα γυναικών εναντίον του κου Σάλμοντ για σεξουλικές επιθέσεις;

Ο πρώην πρωθυπουργός (2007-2014) της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας περιέγραψε την Παρακευή στην ειδική εξεταστική του Holyrood (Σκοτσέζικη Βουλή), αυτό που όπως ισχυρίζεται είναι μία κακόβουλη πλεκτάνη εναντίον του από επιφανή μέλη του SNP και της Σκοτικής κυβέρνησης.

Η έρευνα εξετάζει τον αποτυχημένο χειρισμό της τοπικής κυβέρνησης στις καταγγελίες εναντίον του κ. Σάλμοντ  για σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλικές επιθέσεις.

Στην πρώτη δικαστική εξέταση που ξεκίνησε ο κος Σάλμοντ το 2018, η τοπική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ενήργησε παράνομα κατά την έρευνα της για τις αρχικές καταγγελίες δύο γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, και τελικά το 2019 υποχρεώθηκε στην καταβολή νομικών αμοιβών άνω των 500.000 στερλινών στον κο  Σάλμοντ.

Όμως, δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση παραδέχτηκε ήττα στην αστική υπόθεση ο κος Σάλμοντ συνελήφθη για να απαλλαχθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2020 για 13 κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης εναντίον συνολικά εννέα γυναικών.

Νωρίς το 2018 η Νίκολα Στέρτζεον ομολογεί άγνοια για τις αναφορές δύο γυναικών σχετικά με τη συμπεριφορά του Άλεξ Σάλμοντ εναντίον τους, κάτι που ανατρέπεται από άλλες μαρτυρίες.

Μάλιστα, στην δίκη για τις καταγγελίες των γυναικών εναντίον του Σάλμοντ, ήρθε στο φως ότι οι αναφορές έγιναν από το 2017 στο κόμμα αλλά ούτε η κα Στέρτζεον ούτε ο σύζυγος της και εκτελεστικός διευθυντής του κόμματος Πίτερ Μάρελ είχαν ποτέ ενημερωθεί, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Η έρευνα του Holyrood εστιάζει τώρα στον χειρισμό των ιστορικών υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης από την τοπική κυβέρνηση. Η αρμοδιότητα της επιτροπής δεν είναι να επαναπροσδιορίσει τη δίκη του Σάλμοντ, αλλά να διερευνήσει πώς και γιατί η κυβέρνηση κατέρρευσε την δική της υπόθεση στη διαδικασία δικαστικού ελέγχου και πώς, και γιατί, απογοήτευσε τις καταγγέλουσες γυναίκες.

Η Νίκολα Στέρτζεον αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα.